Gezond egoïsme: de kunst van goed voor jezelf zorgen

In een wereld die voortdurend om onze aandacht schreeuwt, vergeten we vaak om aan onszelf te denken. Een succesrecept om jezelf voorbij te lopen of zelfs helemaal te verliezen. Maar wat als er een manier is om jezelf centraal te stellen zonder egoïstisch te zijn?

Gezond egoïsme

Kiezen voor jezelf

Zie jezelf eens gaan, jij drukke professional. Moeder van twee kinderen, bloeiend sociaal leven, een agenda die altijd vol staat. Elke dag lijkt een race tegen de klok, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Je zorgt voor je gezin, je probeert je werk op tijd af te krijgen en je hoopt tussendoor nog wat tijd voor jezelf te vinden. Maar aan het eind van de dag voel je je steevast uitgeput en soms vraag je je af hoe lang je dit nog vol kunt houden. Herkenbaar? Dan is gezond egoïsme jouw redding, een nieuwe en verfrissende kijk op beter voor jezelf zorgen.

‘Gezond egoïsme betekent dat je bij jezelf begint’, zegt Inger Strietman, auteur van Gezond egoïsme – Kiezen voor jezelf in een wereld die continu om aandacht vraagt. ‘Bij jezelf beginnen, is essentieel om een evenwichtig leven te leiden. Het gaat er daarbij om dat je kijkt naar wat jij nodig hebt en wat goed is voor jou.’ Vanuit die benadering werk je verder, een benadering die in schril contrast staat met wat veel van ons van huis uit hebben geleerd. Namelijk: altijd de ander vooropstellen en jezelf wegcijferen.

Streven naar perfectie

In haar boek Gezond egoïsme pleit Strietman voor een fundamentele verandering in hoe we ons leven benaderen. Een kleine aardverschuiving die cruciaal is in een wereld waar burn-outklachten en stress de norm lijken te zijn. ‘Onze maatschappij leert ons al van jongs af aan om anderen te pleasen’, vertelt Strietman. ‘We willen goede cijfers halen, onze ouders trots maken en voldoen aan de verwachtingen van leraren en werkgevers. We zijn massaal onze eigen grenzen voorbijgegaan in wat we verwachten van onszelf en wat anderen van ons verwachten.’ Door de behoeften van anderen continu voorop te stellen, raken we uitgeput en verliezen we onszelf in de processen van het leven. We streven voortdurend naar perfectie, al dan niet opgestuwd door de mooie plaatjes die we op sociale media voorbij zien komen, en proberen iedereen en alles om ons heen zo goed en zo kwaad als het gaat te pleasen. ‘Dat leidt vaak tot een disbalans waarbij we meer geven dan nemen’, aldus Strietman. ‘Een ontzettend vermoeiende manier van leven die zorgt voor een heleboel stress, wat resulteert in veel burn-outs.’

Navelstarende mensen

Door onszelf centraal te stellen, kunnen we een gezonder en gelukkiger leven leiden. ‘Dat houdt in dat je niet meer klakkeloos gaat volgen wat je omgeving je dicteert, maar dat je eerst kijkt wat jij nodig hebt, wat goed is voor jou en hoe je voor jezelf kunt zorgen.’ Deze focus op zelfzorg is geen luxe, zoals mensen nog weleens cynisch kunnen roepen, maar een noodzaak om mentaal en fysiek gezond te blijven. ‘Gezond egoïsme stelt je ook beter in staat om voor anderen te zorgen, omdat je meer energie hebt om de uitdagingen van het leven aan te gaan.’ Traditioneel egoïsme heeft een slecht imago. We associëren het met navelstarende mensen die alleen maar met zichzelf bezig zijn. Strietman: ‘Gewoon egoïsme gaat over: wat is mijn doel en hoe kom ik daar, waarbij je – bij wijze van spreken – over lijken gaat als het moet. Gezond egoïsme betekent dat je voor jezelf zorgt op een manier die ook de verbinding met anderen respecteert.

Benieuwd hoe je gezond egoïsme in de praktijk brengt? In de nieuwste Happy in Shape lees je er alles over. Nu in de winkels!

Lifestyle
  • Tekst: Fleur Baxmeier
  • Adobe Stock