Doe eens niet zo verstandig! Wat wil jij eigenlijk?

Diep vanbinnen kriebelt het al tijden om van baan te switchen, een jaar op wereldreis te gaan of uit je relatie te stappen, maar je gaat toch gewoon op dezelfde voet door. Want ja, je bent volwassen en kiest voor de verstandige weg. Maar wat als de verstandige weg helemaal niet zo verstandig blijkt te zijn? 

verstandig

Twijfelstand

Je baan opzeggen, je relatie verbreken of nieuwe gordijnen aanschaffen. We overwegen allemaal elke dag van alles, maar blijven vaak hangen in getwijfel. Want als je een vertrouwde manier van leven hebt, dan wil je daar graag aan vasthouden. Met het grootste gemak sommen we op waarom het beter is om op dezelfde manier door te gaan en om maar niet die spannende reis te maken, die uitdagende maar onzekere baan aan te nemen of iets simpels te doen als het kopen van een nieuwe bank. We houden onszelf voor dat alles bij het oude laten ‘de verstandigste weg’ is, terwijl de knoop doorhakken juist heel veel mogelijkheden zou geven om jezelf te ontplooien, je natuurlijke talenten tot uitdrukking te brengen en daarmee uiteindelijk meer levensvreugde te ervaren.

De gok wagen, uit je comfortzone komen, een stap zetten. Hoe je het ook noemt, bewust ergens voor kiezen geeft voldoening en bevrediging. Maar voordat het zo ver is, moeten we eerst over een drempel. Stel: je besluit om voor jezelf te beginnen. Aan de ene kant is dat leuk, maar het betekent ook dat je de huidige zekerheid van een vast salaris, betaalde vakantiedagen en gezellige collega’s moet opzeggen.

Bewust kiezen geeft voldoening

Het is mens eigen om pas een keuze te willen maken als ze het absoluut zeker weten. Als we vooraf niet kunnen inschatten wat de consequenties van onze acties zijn, dan vinden we dat eng. Eerst de overtuigingen – zoals: ik kan dit, dit wordt een succes, ik ben hiervoor gemaakt – en daarna het gedrag. Dat is de volgorde die we meestal aanhouden. Dat deze volgorde niet altijd de beste is, bleek al in de jaren 50 van de vorige eeuw. Uit onderzoek kwam naar voren dat het ook prima andersom kan: eerst het gedrag, daarna de overtuigingen.

Dat zit zo: als je nieuw gedrag gaat vertonen – ook al geloof je er zelf nog niet in – dan volgt onderweg vanzelf de overtuiging die nodig is ter bevestiging van datgene waar je mee bezig bent. Laat je dat besef even indalen, namelijk dat je gedachtes je handelen als het ware volgen, dan wordt een stap zetten die aanvankelijk spannend lijkt vanzelf minder eng. Concreet voorbeeld: je partner vraagt of je meegaat op wintersportvakantie, maar je hebt nog nooit geskied. Wedden dat je bovenaan de berg zal denken: o jee, kán ik dit eigenlijk wel?

Kies vanuit je hart

Het antwoord op die vraag ga je pas krijgen als je weer beneden staat. Net zoals je pas na het opzeggen van je baan, het verbreken van je relatie of het aanschaffen van een nieuw theeservies weet of dat de juiste beslissing was. De les die je daaruit kunt trekken is dat je lang kunt wachten als je bevestiging wilt voordat je ergens mee van start gaat. Je kunt daarom vaak maar beter gewoon beginnen, dan komen de overtuigingen – ik kan dit, dit is de juiste keuze – later wel. Wat ons daarbij nog meer in de weg staat, is de angst om egoïstisch over te komen, maar een bewuste keuze maken is níét egoïstisch: het is egocentrisch. Een belangrijk verschil, want egocentrisch betekent simpelweg dat je jezelf – en je eigen geluk – centraal stelt. En daar is niets mis mee.

Ofwel: hak de knoop door. Volg je hart en blijf niet eindeloos in de twijfelstand staan. Klinkt fantastisch, maar in de praktijk is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Te beginnen bij: wat wil jij eigenlijk? Liggend in een hangmatje, met een cocktail in je hand en uitzicht op een schuimige branding, lijkt het vaak heel simpel. Je gaat je eigen bedrijf opzetten, nooit meer afspreken met die ene energiezuigende vriendin en elke avond lekker op de bank zitten met een boek. Maar eenmaal thuis verdwijnen die geweldige voornemens al snel als sneeuw voor de zon en laat je je weer meenemen door de routine van alledag. De reden? Gemakzucht, angst voor het onbekende én het stemmetje in je hoofd dat zegt dat dit de verstandige weg is.

Kiezen wordt gemakkelijker als je het vanuit je hart doet. Onderzoek of je keuzes authentiek zijn en of je daarbij niet wordt beïnvloed door je omgeving, zoals familie, media, opleiding en ga zo maar door. Denk na over wie je bent. Wat is je doel? Waar droom je van? Praat, discussieer, verdiep. Loop niet weg voor moeilijke vragen, maar denk er eens over na. Wie weet wat het allemaal oplevert. Misschien wel inzichten die je eng of spannend vindt, maar dat geeft niet. Het is goed om eens stil te staan bij zaken waarvan je denkt: hier heb ik nog nooit over nagedacht. Als je weet wat goed bij jou past, kun je prioriteiten gaan stellen en beslissingen nemen waar je echt achter staat. Daarmee verklein je de kans dat je over drie, zes of negen maanden weer aan het twijfelen slaat.

Verder lezen? In de meest recente Happy in Shape ontdek je alle ins en outs over je hart volgen, inclusief 'in 9 stappen van dromen naar doen!'

Lifestyle
  • Tekst: Fleur Baxmeier
  • Adobe Stock