Spoken er weleens gedachten door jouw hoofd die je helemaal niet wilt? Intrusive thoughts zijn heel normaal

'Straks doe ik iemand wat aan', 'Wat als ik nu uit dit raam spring', of 'Ik draai door.' Je wilt er helemaal niet aan denken, maar toch overvallen gedachten als deze je. Geen paniek, ze zijn een stuk normaler dan je denkt.

intrusive thoughts

Intrusive thoughts

Gedachten kunnen soms eindeloos door je hoofd blijven malen, vooral die gedachten waar je liever niet aan denkt, ook wel intrusive thoughts genoemd. Het zijn verontrustende ideeën die onverwacht in je hoofd opduiken, vaak tegen je wil. Ze kunnen schaamte oproepen, omdat ze totaal niet overeenkomen met de werkelijkheid. Het kan moeilijk zijn om deze gedachten te stoppen, en dat kan verwarrend en verontrustend zijn. Maar wees gerust: hoewel het niet zo lijkt, zijn intrusive thoughts volkomen normaal. Onderzoek toont aan dat 94% van de mensen hiermee te maken heeft.

Verschillende vormen

De ongewenste gedachten die in jouw hoofd op kunnen komen zetten, kunnen allerlei vormen aannemen: ze kunnen gewelddadig, seksueel, ongepast, of gewoon gênant zijn. 'Wat als ik nu expres tegen die boom aanrijd?', 'Wat als ik iets illegaals doe?', 'Heb ik de deur wel écht op slot gedraaid?', of 'Met dit mes kan ik iemand vermoorden'. Allemaal voorbeelden van absurde gedachten, die voor velen herkenbaar zijn.

Heel normaal

Mensen die last hebben van opdringerige gedachten denken vaak dat er iets mis met hen is, mede omdat er zo weinig over gesproken wordt. Toch is dit verre van het geval. De opdringerige gedachten betekenen niet dat je gek wordt of dat je daadwerkelijk wilt dat die gedachten uitkomen. Sterker nog: het is juist omdat je die gedachten niet wilt, dat ze in je hoofd blijven hangen.

Onze stemming heeft veel invloed op onze gedachten. Als je je niet goed voelt, zullen je gedachten vaak negatiever zijn. Dit betekent echter niet dat deze gedachten de waarheid weerspiegelen, ook al kunnen ze zo aanvoelen.

Wat kun je ertegen doen?

Helaas kun je er niet zomaar vanaf komen, want hoe meer je ertegen vecht, hoe meer ze zich vastzetten. Het is belangrijk te begrijpen dat deze gedachten niet gevaarlijk zijn – het zijn simpelweg gedachten, niet de werkelijkheid. Ook fijn om te onthouden dat gedachten op zichzelf neutraal zijn; het is ons gevoel erbij dat ze betekenis geeft. Nog een inzicht: jij bent niet je gedachten. Jij observeert ze alleen.

Lifestyle
  • Fem-fem
  • Adobe Stock