De kracht van verheugen: dit is waarom je er gelukkig van wordt

Als kind deden we het vaak: de dagen afstrepen tot onze verjaardag of tot het eindelijk zomervakantie was. Waarom zou je dat als volwassene niet meer doen? Je ergens op verheugen kan net zo bevredigend zijn als de ervaring zelf – en je wordt er nog gelukkig van ook! 

verheugen

Happy

Gelukkig zijn is het hoogst haalbare in ons leven. Tenminste, dat willen veel zelfhulpboeken ons doen geloven. Onzin, zegt hoogleraar positieve psychologie Todd Kashdan, schrijver van het boek Nieuwsgierig?. Volgens hem is geluk als belangrijkste of zelfs enige levensdoel ons domweg aangepraat en onhaalbaar bovendien.

Natuurlijk, het belang van geluk mag best worden erkend. Maar als je al je tijd en energie stopt in geforceerde pogingen om de geluksmeter een streepje hoger te krijgen, mis je zo ontzettend veel andere dingen: rijpheid, wijsheid, compassie, een zinvol leven. Dingen die je wél ontdekt als je in plaats van alsmaar te focussen op geluk streeft naar een nieuwsgieriger leven. Dat betekent: niet vastroesten in je veilige routines, maar jezelf lekker veel ruimte geven om je te verheugen op wat er allemaal nog kan gebeuren.

Bucketlist

Weet je nog dat je als kind wekenlang in de weer kon zijn met iets simpels als een verlanglijstje? Fysiek – in de zin van het lijstje aanvullen, verbeteren, herschrijven en versieren met plaatjes en stickers – maar misschien nog wel meer mentaal. Eindeloos dagdromen over je verjaardag, mogelijke cadeautjes, een nieuwe fiets, tien jaar ouder zijn, zolang opblijven als je maar wilt. Jezelf ergens op verheugen is naast nieuwsgierigheid een van de meest kernachtige essenties van het leven; vergelijk het maar met een grote schat die je constant kunt koesteren en waar je energie en positiviteit uit haalt. Het lokt je voort om steeds weer grenzen over te gaan, jezelf in beweging te brengen en een nieuwe stap te maken. En het mooie: je bent er nooit te oud voor.

Verheugen

In onze zogenaamd maakbare wereld, waarin ons wordt voorgeschoteld dat je alles kunt bereiken als je er maar genoeg je best voor doet, lijkt het soms allemaal te draaien om zaken die je kunt afvinken van je bucketlist of to-dolijstje. Denk: binnen zes weken een plattere buik dankzij een uitgekiend trainingsprogramma, over een jaar 25.000 euro op je bankrekening door je geld op de juiste manier te beleggen, elke avond overwerken om die promotie te krijgen. Is dat bereikt, dan gaan we meteen dóór met de volgende goals: een heus sixpack, tonnair worden of nog een trapje verder klimmen op de carrièreladder, waarom ook niet? Het typerende van verheugen is juist dat wat je wilt nog níét is gerealiseerd. En daarin zit ’m de crux, want aan verlangens die nog niet zijn vervuld, kun je - net als in je kindertijd - veel plezier beleven.

Positieve vibe

Zolang je je ergens op verheugt, overheerst niet de teleurstelling van het verwezenlijken van dingen. Alles is nog mogelijk, niets is misgegaan. In teleurstelling zit een vleugje verbittering, terwijl jezelf ergens op verheugen een bepaalde levensgretigheid bevat. Het houdt je optimistisch over de dingen die je nog wilt en waarvan je hoopt dat ze werkelijkheid worden. Dat komt omdat je ergens op verheugen alles te maken heeft met herinneringen. Stel: jij probeert je een beeld te vormen van de toekomst, dan baseer je die anticipatie op wat je in het verleden al hebt meegemaakt. Daarbij spelen de piekmomenten de hoofdrol, want die herinner je je het best. Ofwel: de momenten waarop je jezelf heel goed of juist heel slecht voelde, komen als eerste naar boven.

Een voorbeeld: je gaat een vakantie boeken. Als je op vakantie bent, dan voel je je meestal fijn en blij, toch? Bij het boeken van deze nieuwe vakantie, komt die positieve vibe meteen terug. Je visualiseert jezelf op het hagelwitte strand op Bali, je voelt het zand tussen je tenen glijden, je proeft de versgebakken cakejes bij het ontbijtbuffet, je ruikt de heerlijke geuren van rijst en wierook. Bijna alsof het echt gebeurt, je bent met je hoofd even helemaal terug op de plek waar je eerder bent geweest. En daar word je blij van, ook al ga je dit keer helemaal niet op vakantie naar Bali, maar naar Thailand of Ibiza. In voorpret, het verheugen op en het toeleven naar, schuilt vaak een groot gevoel van - daar hebben we ’m toch weer - geluk, maar dan helemaal spontaan, zonder dat je er bewust mee bezig bent door middel van dankbaarheidsoefeningen of mediteren.

Verder lezen? In de meest recente Happy in Shape lees je meer over de kracht van verheugen en geven we je 5 manieren om het vaker toe te passen in je leven.

Lifestyle
  • Tekst: Fleur Baxmeier
  • Adobe Stock