Zon, zee & squats: zo blijf je fit op vakantie!

Vakantie betekent even out of office, maar ook out of the gym. Maar, geen zorgen, ook tussen het zonnen, tapas eten en roadtrippen door kun je lijf en leden trainen. Hier zijn dé tips om fysiek (en mentaal) fit te blijven tijdens het reizen. Zonder al te veel inspanning!

vakantie

Vermaak op het strand

Trommel je vrienden op voor een competitie. Maak jij ze in met een potje beachvolleybal, jeu de boules, frisbeeën, tennissen of voetbal? Tip: maak er een toernooi van om te zien wie de meeste punten scoort tijdens de vakantie, en bedenk een leuke prijs.

Dit doet rust met je spieren

Wist je dat rust evengoed bijdraagt aan de opbouw van spierkracht? Met voldoende hersteltijd kun je betere resultaten behalen en blessures voorkomen. Tijdens het sporten ontstaan er scheurtjes in de spiervezels. Door rust te nemen kunnen deze herstellen. Hierdoor worden de spieren zelfs groter en sterker.

Bovendien komt de eiwitsynthese op gang. Dat betekent dat je lichaam nieuwe eiwitten aanmaakt om beschadigd spierweefsel te herstellen en spiermassa op te bouwen.

Intensieve training kan ontstekingen in de spieren veroorzaken. Je raadt het al: genoeg rust kan dit verminderen en dus ook spierpijn verlichten. Tussen trainingssessies door kunnen je spieren zich in de relaxmodus voorbereiden op de volgende uitdaging. Zo voorkom je blessures.

Om alle trainingsprikkels op te vangen, is ‘niksdoen’ voor je spieren essentieel. Zo kun je bij de volgende training weer op maximale kracht presteren.

Geen sportschool in de buurt?

Helaas, met je sportlidmaatschap kun je vaak alleen in Nederland inchecken. Maar door te trainen met je eigen lichaamsgewicht heb je de sportschool helemaal niet nodig. Denk aan pull-ups, push-ups en squats. Voor het zwaardere werk kun je de pull-ups doen met een gevulde rugzak om, of elastieken gebruiken voor de push-ups. Tip: vaak vind je in het buitenland fitnessapparatuur op het strand of in parken. Helemaal gratis.

Blijf in beweging

De verleiding is groot om op vakantie uren op een strandbed te liggen en jezelf te laten bedienen. Wissel het af met een van deze activiteiten voor wat stappen op de teller. Verken de historische wijken te voet of huur een fiets om alle bezienswaardigheden op eigen tempo te bekijken. Zin in een feestje of benieuwd welke sport de locals beoefenen? Geef je dan op voor een traditionele dansles of waag je aan een nog onbekende sport.

Trek je sportoutfit aan, pak je spullen in en wandel richting de zee voor een yogasessie op het strand, terwijl de zon langzaam opkomt. Of laat na een romantisch diner de taxi voor wat-ie is, en kies voor een lange avondwandeling terug naar jullie verblijf.

Sportieve vakantie

Is een strandvakantie niks voor jou? Misschien maken deze opties je blij. Ga je voor een adrenaline kick, kom je tot rust in de natuur of duik je het water in?

De natuur in
Bergschoenen aan, tent mee en wandelen maar. Ga op prachtige hikes en ontdek zo natuurlijke landschappen. Variërend van ontspannen dagtochten tot meerdaagse trektochten in de bergen, nationale parken of langs de kust.
Locatie: Canada of Nepal

Op het water
Leer dansen op de golven, zoals de professionals op Hawaï. Is surfen niet helemaal voor jou weggelegd? Wat dacht je van kajakken, kanoën, duiken of zeilen? Het enige wat je nodig hebt zijn kalme meren, wilde rivieren of de oceaan.
Locatie: Portugal of Marokko

Dieren spotten
Voor alle dierenliefhebbers: bezoek beschermde gebieden, reservaten of volg eco-tours in nationale parken. Bereid je voor op het zien van wilde dieren, walvissen of bijzondere vogels.
Locatie: Zuid-Afrika of Costa Rica

Adrenalinekick
In voor een goede adrenalinekick? Dan is een avontuurlijke reis wat voor jou. Ga bergbeklimmen, ziplinen, paragliden, bungeejumpen of heliskiën. Ontspanning door spanning zal je goed doen.
Locatie: Nieuw-Zeeland of Noorwegen

Het hele artikel lezen? In de meest recente Happy in Shape lees je alle ins en outs over fit blijven op vakantie.

Lifestyle
  • Tekst: Lotte van Zijl
  • Adobe Stock