Ziek tijdens je vakantie? Hier heb je recht op

Het is ontzettend balen als je eindelijk vakantie hebt en juist dán ziek wordt. Gelukkig betekent dit niet dat je je verlofdagen kwijt bent. Je hebt namelijk de mogelijkheid om je vakantiedagen terug te krijgen, maar er zijn wel een paar dingen die je moet weten.

ziek

Ziek worden tijdens vakanties

Helaas komt het regelmatig voor dat iemand ziek wordt tijdens de eerste dagen van diens vakantie. Dat is geen toeval, want ons dagelijks leven is vaak helemaal volgepland, wat de nodige stress oplevert. Door al die verplichtingen maakt je lichaam stresshormonen aan zodat je op de been kunt blijven. Wanneer je lichaam merkt dat het eindelijk de rust krijg die het nodig heeft, raak je uit balans en word je vatbaarder voor ziektes.

Wat nu?

Als je ziek wordt tijdens je vakantie, is dat enorm balen. Helemaal als je leuke activiteiten moet afzeggen, is dat een domper.
Maar er is een schrale troost: wanneer je als werknemer ziek wordt tijdens je vakantie, kunnen deze vakantiedagen worden omgezet in ziektedagen. Dat betekent dat de dagen waarop je ziek bent, niet tellen als vakantiedagen en je deze op een later moment opnieuw kan opnemen. Dat is fijn!

Protocol

Om dit allemaal in goede banen te leiden, moeten zowel jij als werknemer als je werkgever het landelijke verzuimprotocol volgen. Je moet je ziek melden bij je werkgever. Ook is het verstandig om te vragen naar de regelgeving bij jou op werk.

In principe is het landelijk bepaald dat je ziektedagen tijdens wettelijke vakantiedagen op een later moment opnieuw mag opnemen, maar per bedrijf kunnen belangrijke details van het protocol verschillen. Vraag het na bij je werkgever of check de cao – als die er is. Natuurlijk blijft het balen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, maar dat je die dagen terug kan krijgen verzacht het leed toch wel een beetje!

Lifestyle
  • Libelle, Grazia
  • Adobe Stock