Vandaag is het Wereld Diabetesdag: zo beïnvloedt deze ziekte je leven

Vandaag wordt wereldwijd stilgestaan bij diabetes, een chronische aandoening die miljoenen mensen raakt. Diabetes beïnvloedt niet alleen de lichamelijke gezondheid, maar heeft ook een grote impact op het dagelijks en sociale leven en emotioneel welzijn van degenen die ermee leven.

Wereld Diabetesdag

Diabetes

De ziekte diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, is een chronische aandoening waarbij je lichaam problemen heeft met het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Er zijn twee types diabetes, die verschillen in oorzaak, ontwikkeling en behandeling. In beide gevallen heeft het lichaam moeite met reguleren, maar bij type 1 gebeurt dat doordat het lichaam niet voldoende insuline produceert, en bij type 2 omdat de cellen minder gevoelig zijn voor insuline.

Hoge bloedsuikerspiegels kunnen verschillende nare gevolgen hebben, waaronder hartziekten, nierproblemen en schade aan zenuwen en bloedvaten. Mensen met diabetes moeten rekening houden met hun dieet, lichaamsbeweging aanpassen en in sommige gevallen medicatie zorgvuldig beheren om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dit heeft logischerwijs veel impact op hun dagelijks leven.

Wereld Diabetesdag

Ieder jaar staan we wereldwijd op 14 november stil bij de aandoening en de gevolgen ervan voor degenen die ermee moeten leven. De datum is niet zomaar gekozen; het is de geboortedag van Frederick Banting, die samen met Charles Best de baanbrekende ontdekking van insuline deed. Dankzij de ontdekking van deze twee mannen hoeft diabetes vandaag de dag geen dodelijke ziekte meer te zijn.

Voeding en dieet

Hoewel deze ontdekking nog dagelijks levens redt, heeft diabetes nog steeds invloed op het dagelijks leven van de patiënten. Voor mensen met diabetes is een gezond dieet extra belangrijk om hun bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan complexe koolhydraten, zoals volkorenbrood, bruine rijst en quinoa, bevatten meer vezels en helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Regelmatig eten, portiecontrole en het vermijden van toegevoegde suikers zijn ook belangrijk. Dit helpt grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

Bloedglucosemonitoring

Mensen met diabetes type 1 moeten meestal meerdere keren per dag hun bloedglucose meten. Dit doen ze voor elke maaltijd, voor en na het sporten, en voor het slapengaan. Ook patiënten met diabetes type 2 die insuline gebruiken, moeten regelmatig hun bloedsuiker controleren, net als type 1. Het constant meten kost veel tijd en kan het gevoel van vrijheid in de weg staan. Uit eten gaan of reizen vereist extra voorbereiding, wat stress en emotionele last met zich meebrengt.

De voortdurende zorgen over bloedsuikercontrole en de noodzaak om alles zelf te beheren kunnen leiden tot stress, angst of zelfs depressie. Dit kan ook invloed hebben op sociale contacten en het moeilijker maken om met anderen om te gaan.

Sociale impact

Diabetes kan ook sociale gevolgen hebben. Feestjes of etentjes kunnen een uitdaging zijn, omdat er rekening gehouden moet worden met voedselkeuzes, insuline-injecties of bloedsuikercontroles. Dit kan soms leiden tot ongemakkelijke situaties of extra planning, wat niet altijd door anderen wordt begrepen.

Bovendien vereist diabetes vaak blijvende veranderingen in de levensstijl, wat een grote impact kan hebben op hoe iemand zijn of haar leven leeft. Dit geldt niet alleen voor het privéleven, maar ook voor werk en toekomstperspectief.

Gezondheidsrisico's

Bovendien verhoogt diabetes het risico op verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen en zenuwschade. Patiënten moeten vaak regelmatig naar de dokter voor controles, en de angst voor mogelijke toekomstige aandoeningen speelt ook een rol.

Diabetes heeft grote gevolgen voor je levensstijl, en daarom is het belangrijk dat er op Wereld Diabetesdag aandacht en begrip wordt gevraagd voor de ziekte.

Health
  • Diabetes Fonds