Body Mass Index (BMI)
De Body Mass Index (BMI) is een simpele formule waarmee je kunt beoordelen of je een gezond gewicht hebt. Je deelt je gewicht door het kwadraat van je lengte – dat klinkt ingewikkeld, maar je kunt het heel eenvoudig door een website laten berekenen. Hieruit komt een BMI-getal, dat je helpt jezelf in te delen in een categorie die een schatting geeft van je lichaamsvet. Een BMI lager dan 18,5 betekent ondergewicht, een gezond gewicht heeft een BMI tussen 18,5 en 24,9. Bij een BMI van 25 tot 29,9 heb je overgewicht, en bij een BMI boven de 30 is er sprake van obesitas.
Oud meetsysteem
Hoewel dit meetsysteem al decennia wordt gebruikt – het werd halverwege de 19e eeuw uitgevonden en pas vanaf de 20e eeuw toegepast als gezondheidsindicator – worden er sinds enkele jaren steeds meer vraagtekens bij het systeem gezet. De formule houdt namelijk geen rekening met de verhouding tussen vet, spieren en botten, waardoor het een vertekend beeld kan geven van je gezondheid.
Body Mass Index (BRI)
Een recentere formule die wordt gebruikt, is de Body Roundness Index (BRI). Het verschil tussen deze formule en BMI ligt vooral in hoe ze lichaamsgewicht en -vorm meten. De Body Roundness Index kijkt ook naar de lichaamsvorm, vooral de verhouding tussen tailleomtrek en lengte. Hierdoor meet de BRI de rondheid en geeft het een beter beeld van hoeveel vet iemand heeft en waar dat vet zich bevindt.
Hoewel deze formule moeilijker te berekenen is omdat je tailleomtrek en lengte samen in een wiskundige formule gebruikt, is het een nauwkeuriger alternatief voor de bekende BMI-formule. BRI geeft beter inzicht in de hoeveelheid buikvet, het soort vet dat rond de organen in de buik zit. Dit visceraal vet is schadelijker dan onderhuids vet, omdat het verband houdt met een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen.
De beste formule
Samengevat geeft BMI een algemene inschatting van lichaamsvet op basis van lengte en gewicht, terwijl BRI meer inzicht biedt in de lichaamsvorm en hoe vet is verdeeld. Dit is belangrijk voor het inschatten van gezondheidsrisico's. Hoewel BRI een beter en nauwkeuriger systeem lijkt dan BMI, laat het nog steeds niet het volledige plaatje van iemands gezondheid zien. Het houdt bijvoorbeeld geen rekening met hormonale schommelingen, veroudering of omgevingsfactoren zoals stress, die allemaal invloed hebben op de gezondheid.
Voor zowel BMI als BRI geldt dat een bepaald cijfer niet betekent dat je per se gezond bent; beide geven een indicatie en kunnen een richtlijn zijn voor je algemene gezondheid. Bovendien is BRI nog relatief nieuw, waardoor het belangrijk is om meer onderzoek te doen naar deze maatstaf. Desondanks lijkt het veelbelovend, vooral nu er meer aandacht komt voor hoe vet in ons lichaam is verdeeld. Naarmate er meer onderzoek komt en de methode beter wordt, kan BRI breder worden geaccepteerd als een nuttige maatstaf naast of in plaats van, of in combinatie met BMI.
- Quest, NPO, RTL Nieuws
- Adobe Stock