Volgens RIVM kampt 64 procent van de Nederlanders in 2050 met overgewicht: 'Amerikaanse toestanden'

Steeds meer Nederlanders kampen met overgewicht, en de cijfers blijven stijgen. Volgens het RIVM zal in 2050 maar liefst 64 procent van de bevolking te zwaar zijn, een forse toename ten opzichte van de huidige 50 procent. Dit schrikbarende vooruitzicht vraagt om actie, want zonder ingrijpen dreigen we richting 'Amerikaanse toestanden' te gaan.

eten

Overgewicht

Volgens het RIVM zal in 2050 maar liefst 64 procent van de Nederlandse bevolking kampen met overgewicht. Dit blijkt uit het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning, dat het instituut deze week heeft gepubliceerd. Een flinke stijging, wanneer je je bedenkt dat in 2022 dit percentage 50 procent was.

Het rapport laat zien dat het probleem in alle leeftijdsgroepen zal toenemen, met de meest opvallende groei onder volwassenen van 18 tot 44 jaar. Ook jongeren krijgen steeds vaker te maken met overgewicht. Waar in 1990 nog 17 procent van de 20- tot 29-jarigen te zwaar was, was dat percentage in 2020 al gestegen naar 32 procent.

Schokkend

Momenteel heeft de helft van de Nederlanders overgewicht, wat wordt vastgesteld bij een body mass index (BMI) van 25 of hoger. Zonder ingrijpen zal dit percentage tegen 2050 dus oplopen tot 64 procent.

"Met deze aantallen gaan we richting Amerikaanse toestanden. Dit is een duidelijk signaal dat niets doen geen optie is", zegt Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas en internist-endocrinoloog in het Erasmus MC in Rotterdam.

Toename gezondheidsrisico’s

Overgewicht vormt een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. Mensen met overgewicht lopen meer risico op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, en gewrichtsproblemen. Het RIVM benadrukt dat het zeer moeilijk is om blijvend van overgewicht af te komen, waardoor preventie een cruciale rol speelt.

Vooruitblik zonder effecten van maatregelen

Het rapport van het RIVM, dat elke vier jaar wordt uitgebracht, is een prognose en houdt geen rekening met de mogelijke impact van toekomstige interventies. Denk hierbij aan beleid rondom gezonde voeding, beweegcampagnes, of de vergoeding van medicijnen tegen obesitas. Desondanks biedt het een verontrustend beeld van de ontwikkelingen als er niets verandert.

Health
  • NOS, Het Parool, RIVM
  • Adobe Stock