Ben je een uur aan het zwoegen in de keuken, heb je het heerlijke maaltje binnen vijf minuten al op. Niet alleen zonde van je harde werk, maar ook nog eens ongezond om zo snel te eten. Snelle eters eten namelijk meer én hebben een verhoogde kans op een reeks kwaaltjes, zoals diabetes en een hoge bloeddruk. Hoog tijd om wat rustiger te eten, dus. Zo pak je dat aan.
Rustig eten
Het rustig oppeuzelen van je maaltijd heeft enorm veel voordelen. Zo kauw je beter, wat zijn voordelen heeft voor je spijsvertering. Ook ben je zo langer bezig met je maaltijd, waardoor je hersenen de tijd krijgen om een verzadigingshormoon aan te maken. Vanaf je eerste hap duurt dit zo’n vijftien tot twintig minuten. Door rustig te eten geef je jezelf dus genoeg tijd om te voelen dat je genoeg gegeten hebt, waardoor je minder snel te veel eet. En ook zeker niet onbelangrijk: je geniet meer van je eten. Je proeft de smaken beter, wat op diens beurt weer voldoening geeft en ervoor zorgt dat je niet te snel opnieuw naar eten grijpt.
Kortom: rustiger eten is ontzettend goed voor je. Maar hoe zorg je er nou voor dat je wat langer doet over je maaltje? Wij zetten acht tips op een rijtje.
1. Eet zittend
Het is belangrijk om de tijd te nemen voor je maaltijd. Eet dus niet staand aan het aanrecht of lopend door het huis, maar ga aan tafel zitten. Op die manier kun je je veel beter focussen op je maaltijd.
2. Kies een vaste plek uit
Eet jij de ene keer op de bank, de andere keer aan de eettafel en soms zelfs op je bed? Dat kun je beter niet doen. Het is namelijk beter om op een vaste plek je maaltje op te peuzelen. Daarvoor kun je het best plaatsnemen aan de eettafel, zoals we bij punt 1 al benoemden.
3. Zet de tv uit
In menig huishouden staat de televisie aan tijdens het eten. Nog even voetbal kijken onder het avondeten of die spannende serie afkijken. Een knap staaltje multitasken is het zeker, maar veel van je eten krijg je niet mee. Binnen een mum van tijd is je bord leeg, maar je hebt er waarschijnlijk nauwelijks van genoten. Ook je tablet en telefoon kun je daarom beter even wegleggen tijdens het eten – óók als je alleen eet.
4. Neem kleine hapjes
Het klinkt zo logisch, maar hoe vaak komt het wel niet voor dat we door de honger een enorme hap nemen. Na een paar keer kauwen vinden we het wel goed geweest en slikken we door. Tja, zo heb je snel je bord leeg, maar gezond is het niet. Probeer daarom kleinere hapjes te nemen en pas een nieuwe hap te nemen als je de vorige hebt doorgeslikt.
5. Kauw vaker
Bij veel snelle eters is het probleem dat ze niet vaak genoeg kauwen. Daarom wordt vaak aangeraden om twintig keer te kauwen voordat je de hap doorslikt. Kauw je nou een paar keer minder, dan is dat echt geen ramp. De bedoeling is namelijk dat je bewust bent van wat je eet én hoe je eet.
6. Snijden in plaats van prakken
Het eet zo lekker makkelijk: een geprakt maaltje. Een heerlijke stamppot met aardappelpuree en andijvie of worteltjes. En juist doordat het zo makkelijk eet, heb je je maaltijd binnen een mum van tijd op. Het is daarom veel beter om alle componenten van een maaltijd – bijvoorbeeld rijst, groente en kip – apart op je bord te leggen. Op deze manier kost het meer tijd om je bord leeg te eten.
7. Zorg dat je niet té veel honger hebt
Als je honger hebt, ga je schransen. En dat is nou juist niet de bedoeling. Het is daarom belangrijk dat je over de gehele dag voldoende eet. Eet zeker elke twee à drie uur iets. Daarnaast is het altijd een goed idee om een halfuurtje voor de maaltijd een flink glas water te drinken.
8. Eet met de verkeerde hand
Dit klinkt misschien vreemd, maar het werkt wel. Als je rechtshandig bent, kost het je veel meer moeite om met je linkerhand te eten. Daardoor duurt het langer voordat je een volgende hap neemt en doe je langer over je maaltijd. Probeer dit een paar dagen en switch daarna terug naar je ‘goede’ hand. Je zult zien dat je inmiddels gewend bent geraakt aan het rustiger eten en vaker kauwen.
- Tips en Weetjes
- iStock