Deze etenswaren mag je nooit opnieuw opwarmen in de magnetron 

Oeps...

Eat Pray Love

Als je the day after nog van een pizzapunt wil genieten, gooi je hem zonder pardon de magnetron in. Voor pizza is dit geen probleem, maar sommige etenswaren kun je beter niet opnieuw opwarmen. Van kansen op voedselvergiftiging tot het verspreiden van virussen. Dit zijn vijf dingen die schadelijk kunnen zijn als je het opnieuw opwarmt in de magnetron.

1. Spinazie en bladgroenten

Sommige bladgroenten bevatten een stofje dat kan worden omgezet naar 'nitrosaminen', een stof die ziektes kan verwekken, wanneer deze opnieuw opgewarmd wordt via de magnetron. Om deze reden adviseert de Food Information Raad geen spinazie, boerenkool of andere bladgroentes op die manier op te warmen. Een veiligere manier is stomen of koken.

2. Kip

Sommige delen van pluimvee lopen het risico op het dragen van salmonella. Om die reden moet het in eerste instantie dan ook zorgvuldig gekookt worden, voordat je het mag eten. Bij het opwarmen van kip in de magnetron heb je weer te maken met een ander probleem: ongelijkmatige warmteverdeling, waardoor sommige delen van het eiwit sneller afbreken dan andere, wat een verstoring in de maag kan veroorzaken. Om maagklachten en voedselvergiftiging te voorkomen is het belangrijk kip te koken/bakken en regelmatig om te draaien.

3. Rijst

Als rijst niet goed wordt opgeborgen of in kamertemperatuur bewaard wordt, is het een broedplaats voor bacteriën. Je rijst opnieuw koken zal veel meer bacteriën doden dan je magnetron.

4. Aardappelen

Net als rijst, kunnen aardappelen niet te lang in kamertemperatuur bewaard worden. Nog erger is als er aluminiumfolie overheen zit. Hierdoor broeden er nog meer bacteriën. Wederom kan een magnetron niet deze bacteriën doden, terwijl dat wel kan in de oven of pan. Wat helpt tegen het kweken van bacteriën is het volledig laten afkoelen van de aardappelen voordat je ze in de koelkast doet.

5. Champignons

Bij champignons heb je eigenlijk te maken met hetzelfde probleem als bij kip: de eiwitten. Als je champignons maximaal 24 uur in de koelkast laat, kun je ze vervolgens opwarmen tot een temperatuur van 70 graden (met de pan), meldt Food Information Raad.

Food
  • Kookfans
  • Eat Pray Love