10 Gezonde (en goedkope!) etenswaren die een diëtist altijd in huis heeft

Doe er je voordeel mee!

etenswaren diëtist

Grote kans dat je probeert te variëren in je maaltijden, want wie wil er iedere dag hetzelfde eten? Dat is hartstikke goed, maar om het jezelf makkelijk te maken, zijn er wel een aantal dingen die je eigenlijk altijd in huis moet hebben. Diëtisten onthullen welke etenswaren dat zijn.

1. Havermout

Met havermout kun je veel meer dan een simpel ontbijtje maken. Je kunt het ook gebruiken om lekkere koekjes mee te bakken of voor een heerlijk bananenpannenkoekje. Havermout zit boordevol vezels, waardoor je er een lange tijd een verzadigd gevoel aan overhoudt en dus niet snel erna honger krijgt. Daarnaast kent het ook nog eens de nodige gezondheidsvoordelen. Zo zit havermout vol gezonde vitaminen en mineralen en het is goed voor de spijsvertering.

2. Eieren

Eieren zijn niet alleen goedkoop, ze zitten ook nog eens boordevol proteïne, vitamine B12 en choline. Binnen een paar minuutjes heb je een heerlijk spiegeleitje, lekkere scrambled eggs of een omelet met spinazie en kaas. Eieren zijn enorm veelzijdig, dus je kunt er alle kanten mee op. Eet bijvoorbeeld ook eens een gekookt eitje bij de rijst of bij een soepje.

3. Ingeblikte vis

Ingeblikte zalm, tonijn, sardientjes en ansjovis klinkt misschien niet voor iedereen als een lekkere maaltijd, maar toch is het een ideale optie om veel gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Ingeblikte vis bevat namelijk veel eiwitten en omega 3. Daarnaast is het ook nog eens een stuk betaalbaarder dan verse vis.

4. Gesneden tomaten

Door salades en op een broodje gebruik je natuurlijk het liefst verse tomaten, maar gesneden tomaten in blik zijn ideaal voor pastasauzen, ovenschotels of bijvoorbeeld shakshuka. Vooral als je voor een gezin kookt, is dit een betaalbaarder alternatief voor verse tomaten.

5. Pindakaas

Pindakaas mag absoluut niet ontbreken in je keukenkastje. Het is niet alleen heerlijk op een sneetje brood, je kunt het ook verwerken in koekjes of in je havermout. En wat dacht je van het avondeten? Maak een lekkere pindasaus voor bij de rijst en saté. Kies het liefst voor een pindakaas die zo natuurlijk mogelijk is, dus zonder toegevoegde suikers.

6. Ui en knoflook

Er gaat bijna geen dag voorbij dat we geen ui en knoflook gebruiken. Dit duo maakt vrijwel elk gerecht beter. Het zijn ook nog eens gezonde smaakmakers, aangezien ze geen flinke dosis zout bevatten.

7. Bonen

Bonen zijn misschien minder populair dan ui en knoflook, maar ook zij zijn een gezonde staple voor in je voorraadkast. Ze komen in allerlei vormen, maten en smaken: van sperziebonen tot kidneybonen en van witte tot bruine bonen. Ideaal dus om lekker mee af te wisselen door de week.

8. Aardappelen

Aardappelen (ook de zoete!) zijn een must in de keuken. Ze zitten vol vezels, vitamine B6 en kalium. De zoete variant bevat ook nog eens een goede dosis calcium, vitamine C en vitamine A. Daarnaast zijn aardappelen over het algemeen niet heel prijzig, dus inslaan maar!

9. Rijst

Even klaar met de aardappelen? Dan is het goed om rijst in huis te hebben. Rijst is de perfecte basis voor een flinke dosis groenten (lekker om te roerbakken!) en kip. Kies voor bruine rijst of wilde rijst voor extra veel vezels, eiwitten en kalium. Daarnaast blijft rijst ook nog eens lang goed, dus ideaal om in je voorraadkast te bewaren.

10. Diepvriesfruit

Hoe lekker vers fruit ook is, het kan wel vrij prijzig zijn. Ook kan het zo zijn dat je niet altijd tijd hebt om vers fruit in huis te halen. Diepvriesfruit is dan een perfect alternatief, aangezien het tot tien maanden goed blijft in de diepvries. Gooi een handje bevroren bessen door je kwark, Griekse yoghurt of havermout en you’re good to go. Ook kun je er natuurlijk een heerlijke smoothie van maken.

Food
  • Kookfans
  • iStock