Sport je, maar verlies je geen gewicht? Hierdoor kan het komen

Want hard werken zonder resultaat is enorm frustrerend.

Sport je, maar verlies je geen gewicht? Hierdoor kan het komen

Heb jij besloten om gezonder te leven en meer te sporten? You go! Toch kan het zo zijn dat je, ondanks alle inspanningen, niet het gevoel hebt dat je progressie maakt. Enne, dat kan behoorlijk frustrerend zijn, zeker als je geen duidelijke oorzaak kunt vinden. Daarom zetten wij een aantal veelvoorkomende valkuilen op een rijtje.

1. Je doet alleen aan cardio

Veel mensen denken dat cardio de beste manier is om gewicht te verliezen, maar door alleen aan cardio te doen, werk je jezelf misschien wel tegen. Trainers raden aan om cardio af te wisselen met krachttraining om het maximale effect te bereiken. Krachttraining helpt je om spieren op te bouwen, waardoor je metabolisme verhoogt en je sneller afvalt. Bovendien zorgt krachttraining er natuurlijk voor dat je lichaam versterkt, waardoor je er niet alleen slanker uitziet, maar je je ook sterker voelt.

2. Je drinkt niet genoeg water

Je zou gemiddeld 6 tot 8 glazen water per dag moeten drinken bovenop een gezond dieet. Je lichaam heeft namelijk water nodig om gehydrateerd te blijven. Bovendien kan voldoende water drinken je eetlust onder controle houden, omdat dorst soms wordt verward met honger.

3. Je zit te veel

Heb jij een kantoorbaan? Om ons metabolisme op orde te houden, is het belangrijk om geregeld een korte pauze te nemen en tijdens deze pauze te wandelen en/of te bewegen. Zelfs korte momentjes van activiteit kunnen helpen om je stofwisseling te stimuleren, en de negatieve effecten van langdurig zitten tegen te gaan. Overweeg een zit-sta bureau of neem de trap in plaats van de lift om meer beweging in je dagelijkse routine te krijgen!

4. Je slaat je ontbijt over

Het is algemeen bekend dat je ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Als je deze overslaat krijg je niet genoeg calorieën binnen om de dag door te komen. Dit heeft een negatief effect op je metabolisme, waardoor je eten langzamer zal verteren en je dus mogelijk aankomt. Mensen die regelmatig eten verliezen het meeste gewicht.

5. Je hebt geen vast slaapritme

Slaap speelt een essentiële rol in je gezondheid én je gewicht. Mensen met een wisselend slaapritme hebben gemiddeld een hoger BMI dan mensen die elke dag rond hetzelfde uur gaan slapen, zo blijkt uit studies. Probeer daarom een consistent slaapschema op te bouwen, en streef naar 7-9 uur slaap per nacht.

6. Je beloont jezelf te vaak

Na een intensieve work-out heb je misschien het gevoel dat je een beloning hebt verdiend. Maar als je jezelf te vaak trakteert, vergeet je hoeveel calorieën je daadwerkelijk binnen hebt gekregen. Deze extra calorieën kunnen snel oplopen, waardoor je wrok-out eigenlijk voor niks is geweest. Zonde!

Tip: probeer gezonde alternatieven te vinden voor je beloningen, zoals een ontspannend bad of een aflevering van je favoriete serie, in plaats van voedsel.

7. Je drinkt te veel frisdrank

Ook al drink je 'light' of 'zero' versies, frisdranken hebben geen enkele voedingswaarde. De dranken bevatten de chemische stof aspartaam, een kunstmatige zoetstof, die niet gezond is voor je lichaam. Bovendien kan de zoete smaak van deze drankjes ervoor zorgen dat je cravings krijgt naar extra suiker.

8. Je eet te weinig eiwitten

Eiwitten zijn cruciaal voor gewichtsverlies en spieropbouw. Ze helpen je langer vol te blijven en ondersteunen de spierherstel en -groei na het sporten. Als je niet genoeg eiwitten eet, kan dit je spiermassa en je metabolisme negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd een bron van eiwitten toevoegt, om je lichaam te voorzien van de nodige bouwstenen.

Fit
  • Happy in Shape archief
  • Adobe Stock