Pompoensoep met gember en kurkuma
Pompoen is een geweldige bron van vitamine A, wat belangrijk is voor je immuunsysteem. Door gember en kurkuma toe te voegen aan deze soep krijg je ook nog eens een flinke dosis antioxidanten binnen. Kurkuma bevat curcumine, bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, terwijl gember kan helpen bij het bestrijden van verkoudheidsklachten. Maak de soep af met wat zwarte peper (om de opname van curcumine te bevorderen) en een scheutje kokosmelk voor extra romigheid.
Geroosterde zoete aardappel en wortel met tijm
Zoete aardappel en wortel zijn rijk aan bètacaroteen, dat je lichaam omzet in vitamine A. Dit helpt om je huid en slijmvliezen gezond te houden, wat weer beschermt tegen indringers zoals bacteriën en virussen. Door de groentes in de oven te roosteren, komen hun natuurlijke zoete smaken naar voren. Voeg tijm en een beetje olijfolie toe voor een heerlijke, kruidige smaak. Deze maaltijd zit boordevol vezels en antioxidanten, wat goed is voor je darmgezondheid – essentieel voor een sterk immuunsysteem.
Paddenstoelen risotto met knoflook en spinazie
Paddenstoelen, vooral shiitake en champignons, bevatten bèta-glucanen, stoffen die je immuunsysteem activeren. Voeg hier spinazie aan toe, een bron van vitamine C en ijzer, en je hebt een risotto die voedzaam én vullend is. Bak de paddenstoelen met knoflook (dat ook nog eens antibacteriële eigenschappen heeft) in een beetje olijfolie voor een volle smaak en maak de risotto af met wat parmezaanse kaas.
Extra tip
Wil je het echt goed aanpakken, kun je naast deze gerechten overwegen om kruidenthee te drinken, zoals thee van verse gember, kurkuma, citroen en honing. Wellicht minder gezellig dan een glaasje rode wijn, maar het draagt wel bij aan het boosten van je immuunsysteem!
- Adobe Stock