Geef je immuunsysteem een ‘boost’ met déze 5 voedingsmiddelen

Doei verkoudheid! Met deze 5 voedingsmiddelen geef je je immuunsysteem moeiteloos een flinke boost.

Geef je immuunsysteem een ‘boost’ met déze 5 voedingsmiddelen

Loop jij al weken te sniffelen en te niezen? Of ben je sowieso snel ziekjes en verkouden tijdens de wintermaanden? Met déze 5 voedingsmiddelen geef je je immuunsysteem moeiteloos een flinke boost.

1. Groenten en fruit

Niet zo shocking, wél heel erg waar: groenten en fruit versterken je immuunsysteem. Ze bevatten ontzettend veel antioxidanten, die de vrije radicalen in je lichaam vangen en je lichaam zo sterk en vitaal houden. Probeer vooral felle en veel verschillende kleuren groenten en fruit te eten en kies zo vaak mogelijk voor vers. Zo krijg je de meeste antioxidanten binnen. Zorg ervoor dat je minimaal 250 gram groenten per dag eet.

2. Yoghurt

Veel (plantaardige) yoghurts zijn een geweldige bron van probiotica: de goede bacteriën die je darmflora herstellen. De meeste mensen realiseren zich dit niet, maar gezonde darmen zijn extreem belangrijk voor een goed immuunsysteem. Kies voor een yoghurt waar probiotische culturen aan zijn toegevoegd, of ga voor een ander probiotisch voedingsmiddel als kombucha, miso of gefermenteerde groenten.

3. Groene en zwarte thee

Volgens een onderzoek gepubliceerd in The Proceedings of the National Academy of Sciences reageren de immuunsysteemcellen in het bloed van theedrinkers vijf keer zo snel op bacteriën als de immuunsysteemcellen in het bloed van niet-theedrinkers. Door vijf kopjes thee per dag te drinken wordt je lijf een stuk bestendiger tegen verschillende ziektes. Tea time!

4. Kruiden

Er zijn talloze kruiden die goed zijn voor je immuunsysteem. Denk aan kurkuma, gember, kaneel, kruidnagel, kerrie, nootmuskaat, koriander, rozemarijn… Kook lekker veel met verschillende kruiden (en minder zout!) en je bent heel goed bezig.

5. Oranje voedingsmiddelen

Klinkt misschien gek, is het niet. Oranje voedingsmiddelen – zoals zoete aardappelen, papaya, wortelen en pompoen – bevatten veel bètacaroteen. Je lichaam zet dit om in vitamine A, wat een essentiële vitamine is voor een gezonde en sterke huid. Als grootste orgaan en buitenste laagje is een gezonde huid je eerste barrière tegen allerlei bacteriën en virussen.

Lees ook:

 Beeld: iStock