Ingelegde of gefermenteerde groente
Augurken danken hun zure smaak aan het feit dat ze worden gefermenteerd in een zoutoplossing, waarbij gezonde bacteriën de suikers afbreken. Dit fermentatieproces creëert zuren, waardoor augurken hun welbekende scherpe zure smaak krijgen. Hoe langer het fermentatieproces duurt, hoe intenser die zure smaak wordt. Maar niet alle augurken in de supermarkt zijn gefermenteerd; veel soorten worden zuur gemaakt door ze in azijn te bewaren in plaats van te fermenteren.
Gezondheidsvoordelen
Gefermenteerde augurken bevatten natuurlijke bacteriën die de suikers afbreken, terwijl augurken in azijn deze bacteriën meestal niet hebben. Gefermenteerde augurken bevatten daardoor probiotica, waardoor ze over het algemeen gezonder zijn dan augurken in azijn. Probiotica zijn gezonde bacteriën die belangrijk zijn voor een gezonde darmflora en spijsvertering. Het fermentatieproces behoudt bovendien ook voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen beter dan wanneer augurken worden ingelegd in azijn. Azijn-augurken bevatten nog steeds weinig calorieën en de voordelen van azijn, maar missen de natuurlijke probiotica van gefermenteerde varianten.
Bron van goede voedingsstoffen
Augurken kunnen verrassende gezondheidsvoordelen hebben. Zo bevatten ze weinig calorieën, dus is deze snack geen dikmakertje. Bovendien zijn gefermenteerde augurken een bron zijn van probiotica, dus goed voor een gezonde spijsvertering.
Daarnaast bevatten augurken antioxidanten zoals vitamine C en E, die je lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen. Ze bevatten ook elektrolyten zoals natrium en kalium, die het lichaam kunnen helpen om gehydrateerd te blijven – handig na sporten of tijdens warme dagen. Ook zou het eten van een augurk – of drinken van het sap, voor de liefhebbers – helpen tegen kramp, dankzij het aanvullen van de mineralen die je tijdens het zweten verliest.
Kleine waarschuwing
Aan het inmaken van voedsel komt altijd veel zout te pas. Ongeveer 5 procent van de meeste inmaakrecepten bestaat uit zout. Twee kleine augurkreepjes kunnen bijna 600 mg natrium bevatten, wat meer dan een kwart van de aanbevolen dagelijkse limiet is. Eet augurken daarom met mate, ongeveer één of twee kleine augurken per dag. Zo profiteer je van de voordelen, maar krijg je niet te veel zout binnen.
Let overigens wel op welke pot augurken je in de supermarkt koopt. Meestal zijn deze augurken ingelegd in azijn, en hoewel we inmiddels weten dat die ook gezondheidsvoordelen hebben, worden er aan sommige potten veel suiker toegevoegd, dat afbreuk doet aan de gezondheid van de groente.
- Healthline
- Adobe Stock