Overpriced in de winkel: zo maak je zelf gembershots voor een prikkie

Koop jij weleens die kleine flesjes gembershots in de supermarkt? Ze zijn supergezond, maar behoorlijk prijzig. Wil je toch van de voordelen van gembershots profiteren? Wij vertellen je hoe je ze zelf thuis maakt, voor maar een fractie van de prijs!

gembershots

Gember

Voor het geval je de hype gemist hebt: gember is hot. Of het nu gaat om plakjes in de thee, in curry's, of als shot voor een gezondheidsboost – gember is overal. Gember is de wortelstok van de gemberplant en heeft een sterk pittige, kruidige en toch frisse smaak. Het kruid is ontzettend populair vanwege de uiteenlopende gezondheidsvoordelen. Zo helpt het bij het bestrijden van verkoudheid en misselijkheid, het verminderen van ontstekingen en (menstruatie)pijn, en het verbeteren van je spijsvertering. Het zit boordevol vitaminen B2, B6 en vitamine C en mineralen zoals magnesium, zink, koper, kalium, natrium, calcium, ijzer en fosfor. Een echte krachtpatser dus!

Gembershots

Veel mensen kennen de tip om verse gemberthee te drinken wanneer je je niet fit voelt. Ook gembershots worden vaak gebruikt als middel om een virusje te verslaan. Bovendien zweren sommigen bij elke ochtend een gembershot om je weerstand en immuunsysteem te versterken, want gember zit boordevol antioxidanten. Geen overbodige luxe in het najaar, kunnen we wel stellen.

Als je weleens gembershots in de supermarkt hebt gekocht, weet je ongetwijfeld hoe duur zo'n klein flesje is. Bovendien bevatten ze vaak minder gember dan je zou denken. Ze bestaan grotendeels uit appelsap of ander vruchtensap en bevatten vaak veel suiker, waardoor ze een stuk minder gezond zijn dan je zou verwachten.

Huisgemaakte variant

Dat kan ook anders, en het is nog eenvoudig ook! Door thuis gembershots te maken bespaar je aardig wat centen en heb je zelf invloed op de ingrediënten. Op de markt kun je goedkoop gember scoren, waarmee je al snel een voorraad voor een week kunt maken. Je kunt variëren met toevoegingen zoals citroen, kurkuma of sinaasappel om de shotjes een extra boost te geven. Sommige mensen beweren dat een snufje zwarte peper essentieel is om de werking van kurkuma te activeren. Zo ga je te werk:

  • Snijd een flinke stronk gember in stukken. Je kunt de schil laten zitten.
  • Snijd de citroen, sinaasappel of appel in stukken. Verwijder hiervan wel de schil.
  • Doe de gember en je gekozen toevoegingen in de blender en voeg water toe totdat de ingrediënten ongeveer voor één derde of tot de helft onder water staan.
  • Blend tot een glad mengsel.
  • Zet een schaal en zeef klaar. Giet het mengsel door de zeef.
  • Schep het mengsel goed door en druk met een lepel al het sap door de zeef totdat je een compacte pulp overhoudt. Deze pulp kun je invriezen en later gebruiken in gerechten zoals curry's of soep.
  • Schenk het sap in een glazen fles. Je kunt het tot wel 7 dagen in de koelkast bewaren!

Uiteraard kun je met het recept variëren en je gembershots helemaal naar eigen smaak maken. De één kiest voor een gelijke verdeling tussen citroen en gember, terwijl de ander juist gaat voor meer gember en alleen een appel toevoegt voor de smaak. Bovendien kun je kiezen voor toevoegingen zoals kurkuma, vers of in poedervorm. Ook kan kaneel de smaak wat aangenamer maken. Zo bespaar je een hoop geld, maar pluk je wel de voordelen van dit gezonde shotje!

Food
  • Adobe Stock