Voor eens en altijd: moet je kip wassen voor je het bereidt?

Kip is een populaire keuze vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. Het is rijk aan eiwitten, laag in vet en calorieën en bevat veel vitamines en mineralen. Voor veel sporters is het dan ook een favoriet ingrediënt om toe te voegen aan hun (prep)maaltijd. Echter is er nog altijd veel verwarring over het feit of je rauwe kip nu wel of niet moet wassen voordat je het de pan ingooit.

kip

Het wassen van je kip

Dat Nederlanders dol zijn op kip, staat buiten kijf. Gemiddeld eten we namelijk zo'n 20 kilo kip per persoon per jaar. Ongeveer een kwart van de kipeters spoelt voor het koken hun kip af onder de kraan. Dit leidt vaak tot discussies: moet je kip nu wel of niet wassen voordat je het bereidt? Sommigen zweren erbij, terwijl anderen de kip direct in de pan gooien.

Rauwe kip

Rauwe kip kan schadelijke bacteriën bevatten, zoals salmonella en campylobacter, die je flink ziek kunnen maken als de kip niet goed gaar is. Hoewel salmonella vaak bekendstaat als de grootste boosdoener, is campylobacter eigenlijk verantwoordelijk voor meer ziektegevallen. Het aantal mensen dat ziek wordt van campylobacter is namelijk twee keer zo groot als bij salmonella. Besmetting met een van deze bacteriën kan leiden tot symptomen als misselijkheid, braken en diarree. Hoewel het meestal niet gevaarlijk is, is het wel behoorlijk vervelend om ziek te worden van besmette kip.

Afspoelen

Veel mensen denken dat het wassen van kip bacteriën verwijdert en dus hygiënischer is. Maar volgens het Voedingscentrum is dat een misvatting. "Juist door de waterspetters en het sap van de rauwe kip kunnen bacteriën zich verspreiden," legt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid, uit. "Zo worden bacteriën gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes." Het afspoelen van je kip heeft dus geen zin en zorgt juist voor extra gevaar op besmetting.

Alternatief

Wil je toch je kip schoonmaken? Spoel de kip niet direct onder de kraan, maar gebruik een kom met water en eventueel azijn of citroen. Maak daarna alle oppervlakken en materialen die in contact zijn gekomen met de kip schoon met een desinfecterend middel. Droog de kip af met keukenpapier en gooi dit direct weg.

Food
  • het Voedingscentrum, Men's Health
  • Adobe Stock