Het wassen van je kip
Dat Nederlanders dol zijn op kip, staat buiten kijf. Gemiddeld eten we namelijk zo'n 20 kilo kip per persoon per jaar. Ongeveer een kwart van de kipeters spoelt voor het koken hun kip af onder de kraan. Dit leidt vaak tot discussies: moet je kip nu wel of niet wassen voordat je het bereidt? Sommigen zweren erbij, terwijl anderen de kip direct in de pan gooien.
Rauwe kip
Rauwe kip kan schadelijke bacteriën bevatten, zoals salmonella en campylobacter, die je flink ziek kunnen maken als de kip niet goed gaar is. Hoewel salmonella vaak bekendstaat als de grootste boosdoener, is campylobacter eigenlijk verantwoordelijk voor meer ziektegevallen. Het aantal mensen dat ziek wordt van campylobacter is namelijk twee keer zo groot als bij salmonella. Besmetting met een van deze bacteriën kan leiden tot symptomen als misselijkheid, braken en diarree. Hoewel het meestal niet gevaarlijk is, is het wel behoorlijk vervelend om ziek te worden van besmette kip.
Afspoelen
Veel mensen denken dat het wassen van kip bacteriën verwijdert en dus hygiënischer is. Maar volgens het Voedingscentrum is dat een misvatting. "Juist door de waterspetters en het sap van de rauwe kip kunnen bacteriën zich verspreiden," legt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid, uit. "Zo worden bacteriën gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes." Het afspoelen van je kip heeft dus geen zin en zorgt juist voor extra gevaar op besmetting.
Alternatief
Wil je toch je kip schoonmaken? Spoel de kip niet direct onder de kraan, maar gebruik een kom met water en eventueel azijn of citroen. Maak daarna alle oppervlakken en materialen die in contact zijn gekomen met de kip schoon met een desinfecterend middel. Droog de kip af met keukenpapier en gooi dit direct weg.
- het Voedingscentrum, Men's Health
- Adobe Stock