Aha: dit is waarom eiwitten zo belangrijk zijn voor sporters

Aha!

Ben jij inmiddels hard aan het werk voor die summerbody, maar heb je eigenlijk geen clue wat je – naast het sporten – nou moet eten? Wij hebben het antwoord: eiwitten! Oké, ons lichaam heeft natuurlijk sowieso eiwitten nodig, maar als je intensief sport heb je nét dat beetje extra nodig. Maar waarom is dat eigenlijk? 

Eiwitten

Het is eigenlijk heel erg simpel: onze lichaamscellen en spiercellen bestaan uit eiwitten. Eiwitten zijn nodig om nieuwe cellen aan te maken en oude cellen te vernieuwen. Simpel as that. Als je intensief sport, is de kans dus groot dat je je spieren belast, waardoor er scheurtjes in de spiervezels komen. Eiwitten herstellen dit weer, wat dus betekent dat eiwitten sporters helpt om de spiermassa en spierkracht te vergroten. Nóg makkelijker uitgelegd: je spierweefsel moet hersteld worden en weer opgebouwd worden en dat elke keer weer opnieuw als je sport.

Eten

Daarnaast weten we allemaal dat het superbelangrijk is om te eten voordat je gaat sporten. Maar wist je dat eten na het sporten minstens zo belangrijk is? Eten geeft je voor het sporten namelijk de energie die je nodig hebt, terwijl het na het sporten juist belangrijk is voor je spierherstel. Goede voeding is dus hard nodig als je een fanatiek sporter bent, en dan met name voeding wat veel eiwitten bevat én gezond is. Voor de spierontwikkeling hoef je dan ook eigenlijk maar met twee dingen rekening te houden: het is belangrijk om eiwitten en koolhydraten in te nemen. Houdt je het nog bij?

Voedingsmiddelen met eiwitten

Om je alvast een beetje op weg te helpen in je fit- en food journey, hebben we een aantal voedingsmiddelen voor je op een rijtje gezet wat vol eiwitten zit. Ben je dus nog een beetje zoekende? Houdt dit rijtje er dan bij:

  • Vlees: kip/biefstuk
  • Vis: tonijn/zalm/honing
  • Eieren
  • Ongezouten noten
  • Zuivelproducten: kwark/yoghurt/kaas
  • Peulvruchten: bonen/kikkererwten/linzen
  • Proteïne shake of reep

Bron: Ze | Beeld: Adobe Stock