Kamperen: de ultieme ervaring van vrijheid

Sterrenkijken in doodse stilte, slapen tussen het groen, wakker worden met de vogeltjes, een ochtendduik nemen in een meertje... Kamperen is ultieme vrijheid. Zeker als je het voor jezelf zo leuk – én comfortabel – mogelijk maakt.

kamperen

Tentje opzetten, je luchtbedje opblazen, kampeergerei uitstallen, tafel en stoelen neerzetten, de campingfaciliteiten verkennen. Kamperen, wij Nederlanders doen niets liever in de zomervakantie. Dit jaar is de verwachting dat maar liefst 4,4 miljoen mensen erop uit trekken om hun slaapzak ergens uit te rollen.

Liefde voor kamperen

De belangrijkste reden dat we zo graag kamperen, is omdat we weg willen uit de drukte van het dagelijkse leven. Onze tuinen zijn vaak niet zo groot en kamperen is een geweldige manier om te ontsnappen aan de beperkte ruimte thuis. Een oase aan groen grasveld om je heen, genieten van het buitenleven en even helemaal tot rust komen, want op de camping is er niets dat hoeft of moet. Behalve dan lekker in een boek verdwijnen, af en toe een bordspelletje doen en op je gemakje marshmallows roosteren boven een kampvuur.

"Kamperen is mijn leven", vertelt Bregje Zijlstra, kampeerfan pur sang, in de nieuwste Happy in Shape. "Toen ik klein was, propten mijn ouders ons elke zomer in één of twee Dafjes die helemaal volgeladen waren met kampeerspullen. Op naar Engeland, Frankrijk of Duitsland. Tijdens de reis ernaartoe begon het avontuur al. Nu kampeer ik met een van de Land Rovers die ik samen met mijn geliefde heb. Ik hou zelf enorm van ‘wild’ kamperen, wat inhoudt dat je volledig zelfvoorzienend moet zijn, maar wel op de allermooiste plekken kunt slapen. Primitief buiten leven, rust, routes ontdekken, plekje zoeken, eten maken. Elke dag een andere prachtige plek om heel dicht bij de natuur te zijn en te leven. Wakker gemaakt worden door burlende herten, de wind om je tent of zingende vogels. Kamperen is leven met de elementen, maar wel met het comfort dat het voor mij leuk houdt."

Zo wordt het een eitje

Een van de grootste vooroordelen over kamperen is dat het oncomfortabel is. En eerlijk is eerlijk: slapen op een dun matje op een zanderige ondergrond, de zon ’s ochtends al gemeen brandend op het tentdoek, klinkt niet als dé manier om bij te komen van een jaar lang hard werken. Gelukkig is het tegenwoordig ook helemaal niet meer nodig om af te zien. Met een goede slaapmat, een fijn luchtbed of self-inflating matras slaap je haast net zo lekker als thuis. Tenten zijn vandaag de dag bijna allemaal gemaakt van dikke materialen die uv-stralen blokkeren en coatings die zonlicht reflecteren, vaak met een luchtlaag tussen de binnen- en buitentent. Dat zorgt er niet alleen voor dat de warmte buiten blijft en de koelte binnen, het helpt ook bij het uitslapen – toch een eerste levensbehoefte als je op vakantie bent.

Vleugje comfort

Waar je ook voor kiest – tentje, caravan, camper of een Land Rover – zorg dat het kampeermiddel bij jou past. "Hoe vaak ik niet heb gehoord dat mensen kamperen vreselijk vinden, omdat ze één keer hebben gekampeerd in een ontzettend klein tentje of met een vouwwagen waarvan het opzetten alleen al drie uur duurde", zegt Kirsten Bos, kampeerverslaafde fotograaf en het gezicht achter reisblog Where She Goes. "Wanneer je nog nooit hebt gekampeerd, is het belangrijk om jezelf voordat je een kampeermiddel koopt de vraag te stellen: waar hebben wij behoefte aan tijdens het kamperen? En hoe ziet ons reisgedrag eruit? Ben
je van plan langere tijd op één plek te staan of wil je na twee nachtjes alweer verder trekken? Met andere woorden: ga je voor comfort, hou je van back to basic of kies je voor de gulden middenweg tussen die twee?"

Vraag gerust om hulp

Met de jaren ontdek je als kampeerder steeds beter wat wel en niet handig is. Zo heeft Manouk Oord van het reisblog Groetjes uit Verweggistan een standaard inpaklijst waarop ze alles kan afvinken wat nodig is om haar kampeervakantie tot een succes te maken. "Afgelopen zomer hebben wij haringen en een hamer uitgeleend aan de meisjes naast ons die dat waren vergeten", aldus Manouk, die al haar hele leven kampeert en dat nu nog steeds doet met haar vriend. "Voel je altijd vrij om hulp te vragen. Kampeerders zijn vriendelijk en helpen elkaar graag, al word je stiekem wel een beetje uitgelachen. Maar beter dat dan urenlang klooien en gefrustreerd zijn. Geen zin in ruzie met je partner? Zorg er dan voor dat je een duidelijke taakverdeling maakt. De een leest de handleiding, de ander volgt. Dan moet het goed gaan. Mijn vriend en ik zijn er inmiddels vrij goed in en hebben onze toch ingewikkelde De Waard zo opgezet. Hij slaat de haringen erin, samen doen we de stokken en terwijl hij de tent goed spant en de buitenste haringen erin slaat, doe ik de inrichting: alles in de tent leggen, luchtbed oppompen. Vaak zijn we ongeveer gelijk klaar of staat er al een koud drankje klaar als ik uit de tent kom."

In de nieuwste Happy in Shape lees je alle ins en outs over kamperen: van het ultieme tips om comfortabel te vertrekken tot de allermooiste plekjes om jullie kamp op te zetten. Nu in de winkel!

Lifestyle
  • Tekst: Fleur Baxmeier
  • Adobe Stock