Waarom even niet sporten op vakantie geen directe gevolgen heeft voor je spiermassa

Vakantie is de tijd om te genieten van zon, zee en pure ontspanning. Maar terwijl je daar ligt te relaxen, kan de gedachte aan het overslaan van je work-outs je misschien toch een beetje bezighouden. Wat gebeurt er met je lichaam als je een paar weken niet traint? Geen zorgen! Dit is waarom een korte pauze van de sportschool geen ramp is voor je spieren.

vakantie

In shape op vakantie

Ben jij zo iemand die zich onbewust toch zorgen maakt dat je spieren verzwakken terwijl je aan het zwembad van de nodige cocktails geniet? Misschien voel je je na een paar dagen zonder squats en hip trusts minder fit of sterk. De gedachte om toch maar wat kleine oefeningen tussendoor te doen, kan op zo'n moment beginnen te knagen. Maar geen zorgen: dat is echt niet nodig!

Onderzoek naar spierverlies

Wetenschappers van Baylor University onderzochten hoe het lichaam reageert op zo'n kleine pauze van het sporten. Ze bestudeerden 20 ervaren krachtsporters gedurende tien weken. De eerste vier weken trainden ze intensief, gevolgd door twee weken waarin ze minder of helemaal niet sportten. Ondanks de pauze bleven ze wel hun gebruikelijke proteïneshakes drinken.

De resultaten waren verrassend positief: geen van de sporters verloor namelijk kracht of spiermassa tijdens die twee weken rust. De korte rustpauze in de zon had dus helemaal geen invloed op hun spierontwikkeling.

Welverdiende break

Wat we hieruit kunnen opmaken? Als je vakantieplannen het niet toelaten om je gewoonlijke fitnessschema te volgen, hoef je je geen zorgen te maken. Geniet juist van die welverdiende break, zodat je bij thuiskomst weer volop kunt knallen.

Heb je toch zin om jezelf even in het zweet te werken op vakantie? Dan moet je dat natuurlijk vooral doen! Maar weet dat een paar gemiste work-outs geen grote impact hebben op je spiermassa. Je kunt dus gerust genieten, zónder je spieren te verliezen. Klinkt goed, toch?

Fit
  • Man-man
  • Adobe Stock