Radiologen willen snel MRI bij vrouwen met dicht borstklierweefsel: 'Gaan vrouwen dood omdat we niets doen'

Radiologen willen dat vrouwen met dicht borstklierweefsel zo snel mogelijk een aanvullende MRI-scan krijgen tijdens het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant. Dit artikel bracht opnieuw aandacht voor de risico's van het missen van tumoren bij vrouwen met dit type weefsel, wat tot bezorgde reacties heeft geleid.

borstkanker

Extra screening

De radiologen willen niet wachten op nieuwe onderzoeken, omdat eerder onderzoek al aantoont dat het veel gezondheidsvoordelen oplevert en levens kan redden. Dit benadrukt de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR) als reactie op een artikel in de Volkskrant. "Dit is een methode die echt werkt en kosteneffectief is", zegt Wouter Veldhuis van de NVvR. Hij pleit voor een snelle start met de extra screening. "Nu gaan er vrouwen dood omdat we niets doen."

Discussie opnieuw opgelaaid

In het Volkskrant-artikel wordt uitgelicht dat bij vrouwen met dicht borstweefsel vaak tumoren worden gemist, omdat deze moeilijker zichtbaar zijn op een mammografie. Bovendien hebben deze vrouwen twee keer zoveel kans op borstkanker. De Borstkankervereniging Nederland ontving de afgelopen dagen tientallen berichten van bezorgde vrouwen, aldus directeur Cristina Guerrero Paez. Ze is blij dat dit onderwerp weer aandacht krijgt. "Wij roepen al jaren dat vrouwen met dicht klierweefsel een aanvullend onderzoek moeten krijgen."

Dicht borstklierweefsel

Ongeveer één op de twaalf vrouwen heeft dicht borstklierweefsel, waarbij er meer klieren en minder vet in de borst zitten. Bij elke screeningsronde van het bevolkingsonderzoek worden 80.000 vrouwen tussen de 50 en 75 jaar met dit type weefsel uitgenodigd. Vijf jaar geleden bleek uit onderzoek van UMC Utrecht dat jaarlijks honderden gevallen van borstkanker eerder ontdekt zouden kunnen worden met aanvullende MRI-scans bij vrouwen met dicht borstklierweefsel.

Kamerbrief

Toch besloot het ministerie van Volksgezondheid destijds hier niets mee te doen, omdat de Gezondheidsraad vond dat er te weinig capaciteit was voor de MRI-scans. Daarom worden vrouwen niet geïnformeerd als uit het bevolkingsonderzoek blijkt dat ze dicht borstweefsel hebben, schreef staatssecretaris Karremans begin vorige maand in een brief aan de Tweede Kamer. Als er op de mammografie niets te zien is, krijgen ze te horen dat er geen aanwijzingen voor borstkanker zijn. "Doordat er geen vervolgaanbod beschikbaar is, is er een gebrek aan handelingsopties, waardoor vrouwen met informatie over de borstdichtheid (in veel gevallen onnodig) ongerust gemaakt worden zonder dat ze iets kunnen doen met deze informatie", verklaarde ze onder andere in de brief.

Radioloog Veldhuis vindt deze argumentatie echter onzin. "Zouden vrouwen die het stressvol vinden om naar de tandarts te gaan, daar ook niet naartoe moeten? Vrouwen kunnen dat prima aan als je ze goed informeert en begeleidt."

De aanleiding voor de Kamerbrief was het geval van een vrouw bij wie kort na een bevolkingsonderzoek borstkanker werd vastgesteld. Pas achteraf kwam zij erachter dat de kanker tijdens het onderzoek onopgemerkt was gebleven doordat ze dicht borstklierweefsel had, waardoor de tumor niet zichtbaar was.

Health
  • NOS, Volkskrant
  • Adobe Stock