Oktober is borstkankermaand: zo doe je thuis zelfonderzoek

In oktober staan we wereldwijd stil bij borstkanker, een ziekte die 1 op de 7 vrouwen treft. Hoewel er volop onderzoek wordt gedaan naar deze vorm van kanker, blijft het ontzettend belangrijk om jezelf te controleren en je borsten te leren kennen. Als je weet hoe je borsten er normaal gesproken uitzien en aanvoelen, herken je gemakkelijker veranderingen. Met deze eenvoudige stappen voer je thuis een zelfonderzoek uit.

Zelfonderzoek

Onderzoek

Vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek hebben minder kans om te overlijden aan borstkanker dan vrouwen dit niet doen. Hoewel dit een goede manier is om je te laten checken, kun je zelf thuis ook de nodige maatregelen treffen om de ziekte vroegtijdig te traceren. Door regelmatig je borsten te controleren, leer je ze goed kennen en zullen veranderingen je sneller opvallen. Niet alle veranderingen wijzen (meteen) op borstkanker, maar jezelf controleren en in de gaten houden is ontzettend belangrijk.

Zelfonderzoek

Het KWF adviseert om je borsten met de volgende stappen te controleren. Hoewel er geen wetenschappelijke richtlijnen zijn voor hoe vaak je dit zou moeten doen, adviseren ze om contact op te nemen met je huisarts als er iets anders is dan normaal en dit na twee weken nog steeds zo is.

  1. Ga voor de spiegel staan en kijk naar je borsten. Check of je iets opvallends ziet.
  2. Naast kijken is het ook belangrijk om te voelen.
  3. Leg je linkerarm in je nek en voel met je vlakke rechterhand je linkerborst.
  4. Voel met zachte draaiende bewegingen elk gedeelte van je borst, van buiten naar binnen. Het is belangrijk om helemaal tot aan je sleutelbeen en oksel te voelen.
  5. Check of je een knobbel, verharding of andere verandering voelt.
  6. Doe hetzelfde met je rechterborst.

Symptomen

De symptomen om naar uit te kijken zijn een hard knobbeltje, bultje of deuk, verharding, huidverandering, huid met sinaasappelstructuur, veranderingen in vorm of grootte, rondheid of warmte, dikke ader(en), tepelkorst, ingetrokken tepel of vochtverlies. Deze symptomen hoeven niet meteen op borstkanker te wijzen, maar het is verstandig om dit in de gaten te houden en na twee weken de huisarts te bezoeken als de symptomen aanhouden. Doe dat ook als je een zwelling of knobbel(tje) in je oksel voelt.

Uiteraard kunnen hormonale schommelingen ook veranderingen in je borsten veroorzaken. Veel mensen merken dat hun borsten anders aanvoelen rond de menstruatie. Daarom is het belangrijk om deze controle uit te voeren in de week na je menstruatie, om een zo duidelijk en consistent mogelijk beeld van je borsten te krijgen.

Health
  • Motherly, KWF Kankerbestrijding
  • Adobe Stock