Zorgelijk: slechts een aantal minuten op dít platform kan de kans op een eetstoornis vergroten

Het is leuk, vermakelijk en soms zelfs een beetje verslavend... Maar wist je dat korte tijd op dít platform scrollen invloed kan hebben op je mentale gezondheid? Volgens een recent Australisch onderzoek kan al acht minuten het risico op het ontwikkelen van een eetstoornis verhogen.

TikTok

TikTok

TikTok is enorm populair, vooral onder jonge meiden. Op het platform zijn video's te vinden met uiteenlopende onderwerpen. Ook 'What I eat in a day'-video's zijn momenteel een hype en worden miljoenen keren bekeken. Veel van deze video’s bevatten gesprekken over calorieën, gewichtsverlies of slank blijven.

@zorkascherzer Reply to @szurialma another day🥑 #model #fyp #food #hungary #nekedbe #whatieatinaday ♬ SAD GIRLZ LUV MONEY - Remix - Amaarae & Kali Uchis
@lidiavmera full day of yummy eats 🫶🏻🫶🏻 #fulldayofeating #fulldayofeats #wieiad #whatieatinaday #balancedmeals #hormonebalance #wellness #thatgirl #girldinner #foryou #trending #viral #foryoupage #pilates ♬ original sound - Lidia Mera

Hoewel lang niet alle creators van de video's dun zijn, komt het wel erg veel voor. Zelfs als deze gaan over gezondheid en fitness, zie je meestal iemand die slank en gespierd is voor de camera verschijnen. Dit maakt het makkelijk om de conclusie te trekken dat dun zijn de norm is. En dat is zorgelijker dan velen van ons beseffen. Volgens een recent Australisch onderzoek kan al acht minuten TikTok-video’s kijken namelijk het risico op het ontwikkelen van een eetstoornis verhogen.

Zorgelijk onderzoek

Het onderzoek, uitgevoerd onder 273 vrouwen tussen de 18 en 28 jaar, leverde schokkende resultaten op. De deelnemers werden drie maanden lang gevolgd en gevraagd naar hun TikTok-gebruik, hun lichaamsbeeld en hun opvattingen over schoonheidsidealen.

Wat zorgwekkend is, is dat de helft van de vrouwen 'pro-anorexia' video's te zien kreeg. Na slechts acht minuten waren de vrouwen die de ongezonde video's zagen al minder tevreden met hun lichaam en begonnen ze zichzelf meer te vergelijken met onrealistische schoonheidsidealen. En nog zo bizar: zelfs de vrouwen die gewone video's op hun feed zagen verschijnen, zagen hun positieve lichaamsbeeld afnemen.

Bewust

Zelfs als je dus niet specifiek naar pro-anorexia video's kijkt, kan een korte blootstelling aan ongezonde content toch schadelijk zijn. TikTok heeft overigens wel degelijk regels om ongezond eetgedrag te beperken, maar helaas verschijnen de video's soms toch. Voorkomen gaat dus niet, maar het is goed om te onthouden dat hoewel TikTok erg leuk kan zijn, je er maar beter van bewust kunt zijn dat bepaalde video's een negatieve invloed hebben.

Lifestyle
  • Fem-fem
  • Adobe Stock
  • TikTok @zorkascherzer, @lidiavmera