1. Romige avocado-yoghurtsaus
Deze frisse saus is perfect voor bij kip, vis of groenten.
Ingrediënten:
- 1 rijpe avocado
- 2 eetlepels magere yoghurt
- Sap van 1 limoen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Snufje zout en peper
Bereiding:
Prak de avocado of mix alles in een blender tot een gladde saus. Voeg naar smaak extra limoensap of kruiden toe.
2. Pittige hummusdip
Hummus is een gezonde klassieker en met een speciale twist krijgt het extra pit!
Ingrediënten:
- 200 gram kikkererwten (uitgelekt)
- 1 eetlepel tahin (sesampasta)
- 2 eetlepels citroensap
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- Snufje chilipoeder of sambal
Bereiding:
Blend alle ingrediënten tot een romige massa. Voeg eventueel een beetje water toe om de saus dunner te maken.
3. Yoghurt-knoflooksaus light
Een lichtere versie van de klassieker, maar net zo smaakvol.
Ingrediënten:
- 100 milliliter magere yoghurt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Verse peterselie of bieslook, fijngehakt
- Sap van een halve citroen
- Snufje zout en peper
Bereiding:
Meng alle ingrediënten en laat de saus minimaal een halfuur staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
4. Mango-chilisaus
Zoet en pittig tegelijk, perfect voor bij vis of garnalen.
Ingrediënten:
- 1 rijpe mango
- 1 rode peper, fijngehakt
- Sap van 1 limoen
- 1 theelepel honing (optioneel)
Bereiding:
Pureer de mango samen met de rode peper en limoensap. Voeg een klein beetje honing toe als je het zoeter wilt. Deze saus heeft geen suiker nodig om heerlijk te zijn!
5. Mosterd-dille saus
Een klassieker die vooral bij zalm en groenten heerlijk smaakt.
Ingrediënten:
- 2 eetlepels magere Griekse yoghurt
- 1 eetlepel Dijonmosterd
- Verse dille, fijngehakt
- 1 theelepel honing
- Snufje zout en peper
Bereiding:
Meng alle ingrediënten en proef of je de verhouding mosterd en honing wilt aanpassen.
Tips voor het maken van gezonde sauzen
- Gebruik verse ingrediënten. Dit maakt een wereld van verschil in smaak én gezondheid.
- Vermijd toegevoegde suikers. Zoet je sauzen met honing, fruit of stevia.
- Experimenteer met kruiden. Hiermee voeg je smaak toe zonder extra calorieën.
- Maak ze vooraf. Laat de smaken goed intrekken door de sauzen een paar uur (of een nachtje) in de koelkast te laten staan.
- Uitpaulineskeuken, Keukenliefde, Boodschappen.nl
- Adobe Stock