Niet zonder slag of stoot
We spreken Janneke op een regenachtige dag, al schijnt bij haar de zon. Ze is op vakantie in Spanje, maar maakt graag tijd voor Happy in Shape. ‘Jullie zijn de eersten die ik over mijn boek spreek, dus dat vind ik heel leuk!’ roept ze enthousiast door de telefoon. Het boek in kwestie, Glutenvrije bijbel, is er niet zonder slag of stoot gekomen – ze heeft maar liefst vier jaar aan de recepten gewerkt. ‘Ik noem het ook wel mijn magnum opus’, grapt ze. ‘Ik heb nog nooit zo hard gewerkt aan een boek. Ik heb alle recepten wel vijf keer moeten proberen om ze perfect te krijgen.’
Het was vooral een uitdaging om alles zo lekker en gezond mogelijk te maken. ‘Als je bakt zonder gisten, dan mis je ook echt die gisten,’ legt ze uit. ‘Ze vormen een soort lijm. En daar heb je wel allerlei vervangingen voor, maar daar moet je dan ook weer mee oppassen dat het niet te stijf wordt. Het was gewoon echt een zoektocht naar: wat zijn de ideale verhoudingen voor een glutenvrij brood? Hoe krijg je het lekker, gezond en ook nog eens luchtig?’
Steeds meer alternatieven
Het antwoord op die vragen ontdekte ze al bakkend, terwijl ze continu haar recepten bleef perfectioneren. En wij, de lezers, vinden die antwoorden met simpelweg één blik in haar boek. Van boterzachte croissantjes tot een pain de campagne dat rechtstreeks bij de beste Franse bakker vandaan had kunnen komen, dankzij Janneke maak je het allemaal zelf, in je eigen keuken, en volledig glutenvrij. ‘Ik heb zelf last van glutensensitiviteit en eet eigenlijk al dertig jaar glutenvrij. Als mensen te horen krijgen dat ze ook glutensensitief zijn, of de diagnose coeliakie krijgen en volledig glutenvrij moeten gaan eten, denken ze vaak dat ze nooit meer een lekkere pizza kunnen eten of een goed stuk brood. Maar dat is echt niet zo. Het is alleen even zoeken naar goede alternatieven.’
En die komen er gelukkig steeds meer. Niet alleen uit eigen keuken, maar ook in restaurants en supermarkten wordt het steeds makkelijker om lekker, glutenvrij eten te vinden. ‘Als ik uit eten ga, geef ik van tevoren aan dat ik geen gluten mag. En als ik bij andere mensen thuis eet, neem ik met alle liefde mijn eigen brood of pasta mee.’
Ook op reis laat Janneke zich niet beperken door haar glutensensitiviteit. ‘Ik was vorige week in Barcelona, daar heb je hele bakkerijen met alleen maar glutenvrije producten. Dat zie je gelukkig steeds meer. En als ik in een land ben waar ik de taal niet spreek – ik ga graag op vakantie naar Thailand bijvoorbeeld – dan schrijf ik van tevoren in Google Translate een tekstje met de vraag of er gluten in zitten en dat ik geen gluten mag. Dat laat ik dan gewoon zien op mijn telefoon en dan schudden ze ja of nee. Dat is altijd goed gegaan.’
Koek van Holtkamp
De overheerlijke recepten in Glutenvrije bijbel nodigen ook uit om gewoon met je eigen snack stash op pad te gaan. Dan hoef je je favoriete hapjes niet meer te missen... ‘Ik heb echt geen moeite met mijn glutenvrije dieet’, zegt Janneke stellig, ‘maar sommige dingen miste ik wel echt. Als er op een feestje een schaal bitterballen voorbijkomt, dan wil je die gewoon. Daarom heb ik ook glutenvrije bitterballen in het boek opgenomen. Of een confetti birthday cake, waarvan je nooit zou zeggen dat ’ie glutenvrij is. En ik ben ook mooie samenwerkingen aangegaan voor het boek. Zo heb ik de beroemde gevulde koeken van Kees Holtkamp omgebouwd tot een glutenvrij recept, en deel ik een recept voor heerlijke Libanese platbroden van Fatima Abakka.’
Een prachtboek om trots op te zijn, dus. Én dat de levens van glutenvrije eters een stuk lekkerder (en luchtiger!) gaat maken. ‘Het gekke is, normaal ben ik niet zo snel trots op mezelf. Maar op dit boek ben ik wel écht trots. Ik heb er heel hard aan gewerkt en ben zó blij met het resultaat.’
Benieuwd geworden naar Janneke's glutenvrije baksels? In de nieuwste Happy in Shape worden we getrakteerd op een aantal heerlijke recepten.
- Tekst: Ivana Batstra Donahue
- René Mesman