Dit zijn de gezondheidsvoordelen van dadels

Dadels zijn heerlijke zoete vruchten afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika en worden zowel vers als gedroogd gegeten. Ook in Nederland zijn deze vruchten populair, omdat ze een heerlijke zoete smaak hebben en ook nog eens hartstikke gezond zijn. Wij leggen je uit waarom dadels in je eetpatroon thuishoren.

dadels

Zoete vrucht

Deze heerlijke vrucht heeft zijn zoete smaak te danken aan natuurlijke suikers zoals glucose, fructose en sucrose. Dankzij deze suikers leveren dadels een snelle boost aan energie, perfect als snackje voor het sporten. Nu klinkt een vrucht hoog in suikers misschien ongezond, maar vanwege de vele vezels die dadels bevatten, worden die suikers langzaam vrijgegeven, waardoor je de welbekende bloedsuikerschommelingen voorkomt. Inmiddels weten we dat vezels bijdragen aan een gezonde spijsvertering, nog een voordeel van dadels!

Antioxidanten

Naast vezels bevatten dadels verschillende soorten antioxidanten. Deze stofjes helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam en hebben een ontstekingsremmend effect.

Vitaminen en mineralen

Dadels zijn rijk aan veel soorten vitamines en mineralen, zoals calcium, magnesium, koper, selenium en vitamine B6, waardoor ze veel lichaamsfuncties ondersteunen. Calcium draagt bijvoorbeeld bij aan gezonde en sterke botten en tanden, en kalium helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Magnesium is goed voor je spieren en een goede nachtrust, en helpt de bloedvaten te ontspannen, waardoor het ook kan bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk.

Suikers

Hoewel dadels veel gezondheidsvoordelen hebben, moeten we toch nog even terugkomen op de suikers die deze vruchten bevatten. Teveel suiker is namelijk ongezond, ook als dit afkomstig is van fruit. Daarom adviseert het Voedingscentrum om maximaal 3 dadels per dag te eten. Zo kun je genieten van de vele gezondheidsvoordelen, maar krijg je niet te veel suiker binnen. Ben je benieuwd hoe je dadels – naast losse snack – in je eetpatroon kunt verwerken? Wij hebben wat lekkere ideeën voor je!

Dadels met pindakaas

  • Snijd de dadels aan één kant in de lengte open – maar zorg dat je ze niet helemaal doorsnijdt, zodat ze wel aan elkaar blijven zitten (verwijder de pit indien deze er nog in zit).
  • Vul de dadels met de pindakaas en vouw deze voorzichtig dicht.
  • Leg de gevulde dadels eventueel 30 minuten in de koelkast om er een stevigere bite van te maken.

Dadels met room- of blauwe kaas

  1. Snijd de dadels aan één kant in de lengte open – maar zorg dat je ze niet helemaal doorsnijdt, zodat ze wel aan elkaar blijven zitten (verwijder de pit indien deze er nog in zit).
  2. Vul de dadels met kaas naar keuze.
  3. Ook deze gevulde dadels kun je nog even in de koelkast leggen, mocht je een stevige bite willen.

Dadels met spek

  1. Verwarm de oven op 190 graden.
  2. Ontpit de dadels indien nodig. Halveer de plakjes ontbijtspek in de breedte.
  3. Wikkel om elke dadel een half plakje spek.
  4. Leg de dadels op een bakplaat met bakpapier en bak ze in ongeveer 12 minuten gaar en krokant. Keer halverwege om.

Dadels zijn uiteraard ook heerlijk als zoete toevoeging aan je ontbijtje met yoghurt en granola. Als je van smoothies houdt, zijn dadels ook een uitstekende zoetmaker. Laat de dadels in dat geval een nachtje weken in een klein laagje water, zodat ze zacht worden en makkelijk te vermalen zijn in de blender. Smullen maar!

Food
  • Bedrock, het Voedingscentrum
  • Adobe Stock