Viraal
Om de haverklap gaan er recepten viraal op TikTok, van eiwitrijke cottage cheese wraps tot de wereldberoemde baked feta pasta; aan inspiratie op het platform is geen gebrek. Momenteel staat de komkommer in de schijnwerpers: complete exemplaren worden verwerkt in de meest smakelijke salades, een trend waar voedingsdeskundigen blij mee zijn. "Eindelijk eens een gezonde trend met groente", zei Marije Verwijs van het Voedingscentrum over de trend tegen Editie NL.
Komkommertijd
Laat de trend op TikTok nu net samenvallen met de zogeheten komkommertijd. Hoewel het woord vaak wordt gebruikt om de rustige zomerperiode aan te duiden, waarin door de vakantie veel activiteiten stil liggen, is deze tijd óók het moment waarin veel komkommers worden gegeten. Het warme zomerweer zorgt ervoor dat frisse salades populair zijn en de barbecues aangestoken worden – en daar hoort natuurlijk komkommer bij.
Komkommer
Hoewel we vaak komkommer in ons eten verwerken, weten we eigenlijk weinig van deze groente. We zetten wat leuke feitjes op een rijtje.
- Komkommer is eigenlijk een fruitsoort, geen groente! Plantkundig gezien is de komkommer namelijk de vrucht van een komkommerplant. Komkommers hebben ook een zaadlijst, wat een ander kenmerk is van fruit.
- Augurken en komkommers zijn eigenlijk dezelfde vrucht. Het grote verschil is echter dat augurken kleiner zijn, omdat ze jonger worden geplukt en worden ingelegd, waardoor ze hun herkenbare smaak krijgen.
- De zwaarste komkommer ooit gewogen, woog maar liefst 40 kilo! Deze werd gekweekt in Brazilië.
- Komkommers bestaan voor maar liefst 95 procent uit water, maar de schil van komkommer zit boordevol vezels. Een supergezonde, caloriearme snack dus!
- Komkommers bewaar je het beste buiten de koelkast, omdat de lage temperatuur de stevigheid en de smaak kan aantasten.
TikTok
Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien op TikTok, is komkommer dé groente van het moment. Het begon allemaal met de video's van TikTokker Logan en zijn inmiddels iconische introductie 'Soms moet je gewoon een hele komkommer eten', waarin hij recepten deelde waarin hij een hele komkommer verwerkte in een salade met verschillende ingrediënten. Van sojasaus en sesamzaadjes tot kruidenkaas en avocado—komkommers blijken ontzettend veelzijdig te zijn.
@logagm Best way to eat an entire cucumber
⬠original sound - Logan
Recepten
Geïnspireerd geraakt door de creaties op TikTok? Je kunt natuurlijk zelf experimenteren met ingrediënten zoals mayonaise, sojasaus of andere verse groenten. Maar mocht je wat extra inspiratie kunnen gebruiken, dan hebben wij alvast een aantal recepten voor je op een rijtje gezet, zodat je eenvoudig zelf aan de slag kunt.
Met sojasaus en knoflook
- Snijd de komkommer in dunne plakjes en doe dit in een schaal.
- Pers een teentje knoflook.
- Meng één eetlepel sojasaus, één eetlepel rijstwijnazijn en twee eetlepels sesamolie door elkaar.
- Doe het mengsel bij de komkommer, en voeg één theelepel chilivlokken, één eetlepel sesamzaadjes en de knoflook toe aan het geheel. Roer goed door, en smullen maar!
Met zalm en roomkaas
- Snijd de komkommer in dunne plakjes en doe dit in een schaal.
- Snijd één rode ui fijn.
- Snijd een halve avocado en 100 gram gerookte zalm in stukjes.
- Doe de gesneden ingrediënten bij de komkommer in de schaal, en roer goed door.
- Voeg twee eetlepels roomkaas en één theelepel kappertjes toe.
- Voeg een snufje peper en zout toe naar smaak en roer alles goed door. Eet smakelijk!
Met abrikoos en feta
- Snijd de komkommer in dunne plakjes en versnipper de halve ui.
- Snijd acht gedroogde abrikozen in kleine stukjes. Voeg de gesneden ingrediënten bij elkaar in een schaal.
- Voeg ongeveer 50 gram feta toe en strooi een handvol amandelen over het geheel.
- Voeg een snufje peper en zout toe naar smaak en roer alles goed door. Smullen!
- RTL Nieuws, Popsugar, TikTok @logagm, Quest
- TikTok @logagm