Zeewier eten: worth the hype?

Tegenwoordig raken steeds meer mensen overtuigd van deze 'superfood'.

Zeewier eten: worth the hype?

De één zweert erbij, en voor de ander is het vooral een ver-van-mijn-bedshow: het eten van zeewier. Hoewel lang nog niet iedereen om is, zijn er zeker een heel aantal argumenten om zeewier wél mee te nemen in je weekmenu. Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje!

Jodium en trypsine

Een goedwerkende schildklier is iets wat je wilt: het kan helpen voorkomen dat je aankomt, het zorgt voor energie en het herstelt beschadigde cellen. Enkele stoffen die het functioneren van de schildklier ondersteunen zijn jodium en trypsine. Je schildklier heeft jodium nodig om de juiste hormonen aan te maken. Van nature vind je niet veel jodium terug in de voedingsmiddelen die we in Nederland eten – daarom wordt het vaak toegevoegd aan keuken- en tafelzout. Maar wat blijkt? Jodium zit van nature wel in zeewier.

Dat jodium van nature in zeewier zit, is natuurlijk fijn. Maar we moeten hier wel een kanttekening bij plaatsen. Hoewel een teveel aan jodium in Nederland bijna niet voorkomt, kan dit wel voorkomen bij mensen die dagelijks zeewier eten. Eet de zeewier dus niet vaker dan een paar keer per week.

Vitamines en mineralen

Heb je weleens van spirulina gehoord? Het wordt door sommigen aangeprezen als een soort wondermiddel en hoewel het poedertje niet zomaar wonderen verricht, bevat het wel tig vitaminen en mineralen. Net als zeewier is spirulina een zoutwateralg. Benieuwd welke stoffen er allemaal in spirulina zitten? Wij sommen het even voor je op. Eén eetlepel spirulina is goed voor 4 gram proteïne, 0,3 gram vezels, 15 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B2, 11 procent van de aanbevolen dagelijks hoeveelheid B1, 11 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer, 7 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan en 21 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid koper.

Verlaging van cholesterol

Er zijn veel dingen die kunnen bijdragen een een hartaanval. Een te hoog cholesterol is een van de vele dingen. Zeewier kan volgens onderzoek gepubliceerd in de Journal of Applied Phycology helpen om je cholesterolniveau naar beneden te krijgen. Gedurende acht weken kregen ratten met een hoog cholesterolniveau dieetpillen die 10 procent zeewier bevatten. Het cholesterolniveau van de ratten was na de acht weken met 40 procent verlaagd.

Nu zeggen we niet dat jij ook elke dag zeewier moet eten (liever niet zelfs, vanwege een jodiumoverschot dat dan op de loer ligt), maar je zou het zeker wat vaker kunnen eten als het nu nog geen deel uitmaakt van je dieet. Als je het twee keer per week eet, behoud je een veilig balans.

Beschermende antioxidanten

De antioxidanten die in zeewier zitten, zijn nuttige stofjes. Deze antioxidanten kunnen het reactievermogen van onstabiele stoffen in het lichaam minder actief maken, aldus onderzoek. In makkelijkere taal: de antioxidanten in zeewier kunnen ervoor zorgen dat bepaalde cellen in het lichaam minder snel worden beschadigd.

Food
  • Kookfans, Healthline
  • Pexels