Deze etenswaren horen eigenlijk niet in de koelkast

Handig om te weten!

Woman with healthy vegetables in the fridge

Lijkt het alsof je koelkast altijd tot de rand gevuld is? Dat kan misschien komen omdat het vol zit met voedsel dat er niet echt in hoeft te zitten.

Temperatuur

Vaak gaan we er vanuit dat alles wat vers of organisch is, gekoeld moet worden. Maar in sommige gevallen is het tegendeel waar. Er zijn een handvol groenten en fruit dat zelfs slechter smaakt als ze gekoeld zijn. Dus de volgende keer dat je al je boodschappen in de koelkast zet, denk dan twee keer na over waar het thuishoort. Zo bespaar je jezelf ook weer wat ruimte.

Top 10

Benieuwd welke tien producten eigenlijk niet in je koelkast horen? Lees hieronder de groenten en fruitsoorten.

1. Avocado's

Volgens Love One Today, is het beter om avocado's op kamertemperatuur te bewaren tot ze volledig gerijpt zijn. Ze kunnen namelijk niet goed rijpen als je ze te vroeg in de koelkast zet. Zijn de avocado's rijp? Dan kun je het in de koelkast zetten, dit verlengt namelijk de levensduur van het product met een paar dagen.

2 & 3. Ui en knoflook

Verse uien of knoflook hoor niet in je koelkast. De koude, droge lucht haalt namelijk het vocht uit de producten, waardoor de textuur en smaak verandert. Bewaar ze in plaats daarvan op een koele, donkere plek die goed geventileerd is, zoals in je voorraadkastje.

4. Tomaten

Tomaten verliezen hun smaak en worden zacht én papperig als je ze in de koelkast bewaart. En net als bij avocado's, zorgt de temperatuur ervoor dat ze niet goed kunnen rijpen. Bewaar ze op kamertemperatuur en houd ze uit de zon.

5. Tropisch fruit

Over het algemeen, kunnen de meeste tropische vruchten veilig worden bewaard op kamertemperatuur. Dit komt omdat ze afkomstig zijn uit warmere omgevingen, dit omvat mango's, ananassen en papaja's. Zodra je ze gesneden hebt kun je het wél in de koelkast bewaren.

6. Bananen

Naast het feit dat bananen minder goed rijpen in de koelkast, kan de koude temperatuur er ook voor zorgen dat ze zacht en papperig worden. Het beste is om je bananen op kamertemperatuur te bewaren.

7. Steenvruchten

Fruit met een pit in het midden, zoals abrikozen, nectarines en perziken moeten allemaal op kamertemperatuur bewaard worden. In de koelkast drogen deze vruchten namelijk uit. Bewaar ze wel op een koele plaats in je keuken en uit het zonlicht.

8. Citrus

Het kan geen kwaad om citrusvruchten in de koelkast te bewaren, maar het hoeft niet. Doordat deze vruchten een dikke schil hebben, voorkomen ze dat ze snel over datum zijn. Maar mocht je liever je citrusvruchten koud eten, dan kun je ze in de koelkast zetten.

9 & 10. Ongesneden meloen en winterpompoen

Dankzij hun harde schil, hoef je ze pas nadat je het gesneden hebt in de koelkast te bewaren. Eet je je meloen liever koud? Dan kun je het veilig in de koelkast zetten. De schil beschermt de binnenkant tegen uitdroging.

Bron: Marie Claire | Beeld: Adobe Stock