Onstilbare trek in suiker? Dit is wat suikercravings zeggen over je gezondheid

Velen van ons herkennen de trek in chocola of koekjes tussen de maaltijden door. Die intense cravings naar suiker zeggen meer over onze gezondheid dan je zou denken en kunnen leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. 

suiker

Suikercravings

Af en toe zin hebben in een ijsje of jezelf trakteren op een dessert tijdens een etentje is heel normaal. Maar als je vaak een onverzadigbare trek in zoetigheid hebt, dan is dat minder onschuldig.

Uit onderzoek is gebleken dat suiker enorm verslavend is; het is net zo verslavend als sommige soorten drugs en heeft zelfs vergelijkbare effecten op ons brein. Bovendien kan het eten van teveel suiker leiden tot een tal van gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2 of hartziektes. Hoog tijd dus om eens te kijken wat je kunt doen tegen deze ongezonde verslaving.

Tekorten

Wist je dat er verschillende soorten suikercravings bestaan? Misschien herken je die intense trek in chocolade, bijvoorbeeld. Zo'n onstilbare trek in dit specifieke voedingsmiddel kan een andere betekenis hebben dan behoefte aan zoet fruit of andere zoete etenswaren.

Een onstilbare trek in suiker kan worden veroorzaakt door tekorten van belangrijke mineralen. Zo zou het kunnen zijn dat je een magnesiumtekort hebt wanneer je echt niet kunt stoppen met denken aan een reep chocolade. Als je behoefte hebt aan zoet fruit, dan kan het zijn dat je lichaam je probeert te vertellen dat het behoefte heeft aan extra vitamines, mineralen en antioxidanten. Echter, er is te weinig onderzoek gedaan om te kunnen vaststellen of trek in fruit altijd een tekort betekent.

Bloedsuikerspiegel

Als suikercravings plotseling de kop opsteken, kan dat wijzen op schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Het eten van suikerrijke voeding veroorzaakt pieken in je bloedsuikerspiegel. Wanneer je bloedsuikerspiegel vervolgens daalt, kan je lichaam vragen om meer brandstof – in de vorm van suiker – om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Zo blijven de cravings terugkomen en je lichaam continu om meer suiker vragen.

Levensstijl

Inmiddels weten we dat suikercravings en je eetpatroon nauw met elkaar in verbinding staan, maar er zijn nog meer factoren die een rol spelen in suikercravings. Ingeslopen gewoontes kunnen je brein en lichaam trainen om naar suiker te vragen. Bijvoorbeeld, als je tijdens je vakantie bij je kopje thee steeds een luxe koekje nam, heb je jezelf aangeleerd dat deze twee dingen bij elkaar horen, en zul je merken dat je lichaam er op die momenten om gaat vragen.

Stress en slaaptekort kunnen zorgen voor meer trek in zoetigheid. Wanneer je gestrest bent, stijgt het cortisolniveau in je lichaam, waardoor je op zoek gaat naar een snelle energieboost om zowel je geest als je lichaam op peil te houden. Ook slaaptekort heeft een soortgelijk effect: je hebt dan behoefte aan iets zoets om je vermoeide lichaam een opkikker te geven.

Suikercravings de baas worden

Nu we begrijpen hoe suikercravings ontstaan, is het tijd om ze de baas te worden. Het in balans houden van je bloedsuikerspiegel is een goed begin. Om dit voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om voldoende eiwitten en vezelrijke voeding te eten, zoals bonen en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen geven je brandstof zonder de bloedsuikerspiegel te laten schommelen.

"Voordat je aan je cravings toegeeft, is het een goed idee om een groot glas water te drinken", adviseert holistisch voedingsdeskundige Elissa Goodman aan Byrdie. "We verwarren vaak de signalen van ons lichaam voor dorst met honger. Door eerst water te drinken, geef je je lichaam misschien precies wat het nodig heeft en verlicht je de craving."

Als je suikercravings gepaard gaan met duizeligheid, kan dat wijzen op een dieperliggend probleem. Het is dan verstandig om een arts te raadplegen om eventuele andere problemen of tekorten aan voedingsstoffen te laten onderzoeken.

Food
  • Byrdie
  • Adobe Stock