Altijd trek? Deze vezelrijke snacks zorgen ervoor dat je lekker lang vol zit

Als je gezond wilt eten, moet je vaak snacks zoals koekjes en snoepjes laten staan. In plaats daarvan kies je voor noten of fruit. Maar wat als je binnen een half uur alweer trek hebt? Met deze verantwoorde tussendoortjes blijf je langer vol en ben je ook nog eens gezond bezig!

snacks

Lekkere trek

Een gezonde lunch of avondmaaltijd op tafel toveren is nog niet zo moeilijk, maar die tussendoortjes... Soms heb je gewoon onstilbare trek en kun je niet wachten tot je volgende maaltijd. Gelukkig zijn er gezonde alternatieven voor ongezonde tussendoortjes die vezelrijk zijn en ervoor zorgen dat je lekker lang vol zit!

Vezelrijke voeding zorgt voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je minder naar iets lekkers – en vaak ongezond – zult grijpen. Bovendien helpen vezels om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en je microbioom gezond te ondersteunen. Naast al deze gezondheidsvoordelen is het ook nog eens makkelijk om je vezelinname te verhogen met deze snacks, dus een stap in de richting van een gezonde levensstijl is zo gemaakt!

Gebakken artisjok

Het vergt wat moeite, maar deze artisjok uit de oven is een heerlijke snack boordevol vezels, namelijk zo'n 7 gram. Om deze snack zelf te maken, raadt diëtiste Emily Tills in gesprek met Popsugar aan om uitgelekte artisjokharten uit blik in vieren te snijden. Spoel de artisjokken af, droog ze met een handdoek, meng ze met olijfolie, knoflook, zout en peper, en bak ze vervolgens 10 minuten in een heteluchtoven op 190 graden.

Chiapudding

Chiazaad is een echte superfood met tal van gezondheidsvoordelen. De zaadjes zijn rijk aan eiwitten, calcium, omega-3-vetzuren én vezels. "Chiazaadjes zijn een geweldige bron van oplosbare vezels, die helpen om je langer vol te voelen en je bloedsuikerspiegel in balans te houden", zegt Tills. "Een eetlepel chiazaadjes bevat vier gram vezels. Je kunt ze toevoegen aan yoghurt of gebruiken in granola om de vezelinname te verhogen."

Je kunt eenvoudig zelf chiazaadpudding maken door chiazaadjes te mengen met melk of water en smaakmakers zoals kaneel toe te voegen. Laat het een nachtje in de koelkast staan, top af met vers fruit en je hebt een heerlijk tussendoortje!

Blauwe bessen

Heb je geen zin om veel tijd te besteden aan je tussendoortje? Een handjevol blauwe bessen is een uitstekend alternatief voor ongezonde snacks. "Bosbessen zitten boordevol plantaardige stoffen zoals antioxidanten en vezels", zegt diëtiste Valerie Agyeman. "Het mooie is dat het merendeel van de vezels in bosbessen onoplosbaar is, wat bijdraagt aan een goede darmwerking."

Popcorn

Eén van de meest verrassende snacks in dit rijtje! Popcorn zit vol onoplosbare vezels, de vezels die zorgen voor een regelmatige darmwerking. Drie kopjes popcorn bevatten maar liefst vier gram vezels. Good to know!

Nootjes

Waarschijnlijk wist je al dat noten een uitstekende bron van eiwitten en vetten zijn, maar vezels horen ook in dit rijtje thuis! Deze voedingsstoffen samen helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden tussen de maaltijden door. Wil je het echt goed doen, kies dan voor amandelen, pistachenoten en hazelnoten; deze bevatten de meeste vezels.

Pure chocolade avocado truffels

Dit is de perfecte snack als je zin hebt in iets zoets. Avocado’s bevatten veel vezels (ongeveer negen gram per avocado) en gezonde onverzadigde vetten. Om er truffels van te maken, prak je een avocado met een vork en rol je deze in balletjes met gesmolten pure chocolade. Rol de bolletjes daarna door toppings zoals gedroogde aardbeienrasp, kokos, cacaopoeder of gehakte noten. Smullen maar!

Volkoren crackers

Volkoren crackers kunnen een lekkere snack zijn – zeker in combinatie met wat cottage cheese, een beetje hummus of notenboter. Zo kun je gemakkelijk wat extra vezels binnenkrijgen! Diëtiste Brandy Minks zegt dat een portie crackers (ongeveer een handvol) tussen de twee en vijf gram vezels kan bevatten, afhankelijk van het merk.

Een snelle blik in het snackschap laat zien dat er veel keuze is aan crackers. Om zeker te weten dat je crackers volkoren zijn, adviseert Minks om specifiek te zoeken naar de woorden 'volkoren' of 'volgraan' op de ingrediëntenlijst en de hoeveelheid vezels te controleren in de voedingswaarde-informatie.

Geroosterde kikkererwten

Geroosterde kikkererwten zijn een geweldige vezelrijke snack, die je helemaal naar eigen smaak kunt maken met een breed scala aan kruiden. Een halve cup kikkererwten bevat ongeveer 5,3 gram vezels, wat helpt om een opgeblazen gevoel te verminderen en cholesterol te verlagen.

Hoe je deze heerlijke snack maakt? Spoel de kikkererwten uit blik goed af voordat je ze roostert, zodat ze lekker krokant worden in de oven. Besprenkel ze met twee eetlepels olijfolie en je favoriete kruiden en rooster de kikkererwten 15 tot 20 minuten in de oven op 200 graden. Schep ze regelmatig even om, zodat ze gelijkmatig garen.

Groente en guacamole

Guacamole is dankzij het basisingrediënt avocado al rijk aan vezels, want een hele avocado bevat al zo'n zes gram. Om de inname te verhogen, kun je de dip eten met groente zoals rauwe paprika. Rode paprika’s bevatten namelijk 2,5 gram vezels en veel vitamines, mineralen en antioxidanten.

Jicama en hummus

Als je op zoek bent naar een vezelrijke snack met een krokante bite, dan is dit je oplossing. Krokante, verse jicama – een knol uit Zuid-Amerikaanse en Aziatische keuken – is perfect om te dippen in romige hummus. Beide bevatten veel vezels die je een verzadigd gevoel geven, een echte win-win dus!

Food
  • Popsugar, Women's Health
  • Adobe Stock