Dit gebeurt er met je lichaam wanneer jij je ongelukkig voelt op je werk

Aha!

ongelukkig werk

We hebben allemaal wel eens zo'n dag dat je niet vooruit bent te branden. Zo heb je nergens zin in, en al helemaal niet in werk. Enne, dat is natuurlijk helemaal oké. Het kan de beste eens overkomen. Maar wanneer dit een regelmatig terugkerend ding is, kan er meer aan de hand zijn. Sterker nog, het kan betekenen dat je een serieus probleem hebt wanneer je plezier in je werk verdwijnt.

Stress door werk

Een professor op Stanford, Jeffrey Pfeffer, laat weten aan Huffpost dat je lichaam vaak eerder doorheeft dat je door je werk stress kan ervaren, voordat je dit zelf door hebt. Maar wat zijn nog meer symptomen? "Vaak is het eerste waar we over horen, slapeloze nachten", zo legt klinisch psycholoog Monique Reynolds. "Mensen zeggen dat ze niet kunnen slapen omdat hun gedachten op hol slaan of dat ze telkens wakker worden in de nacht. Zo kunnen ze ineens wakker worden en denken aan hun to-do lijst."

Zo legt ze uit dat een paar onrustige nachten niet erg is, maar als het een patroon wordt, dat dat wel een teken kan zijn dat je werkstress ervaart. "Als de stress consistent gerelateerd is aan je werk, is dat een teken dat er iets niet in balans is", aldus Reynolds.

Hoofdpijn

Ook hoofdpijn is een veel voorkomende kwaal wanneer je stress ervaart van je werk. Je spieren spannen zich namelijk aan om je lichaam te beschermen tegen enig letsel. Wanneer jij dus met je ziel onder je armen aan het werk gaat, houdt dat je spieren gespannen. Dit kan leiden tot chronische spanning in de nek, schouders en je hoofd en kan in verband worden gebracht met migraine en spierspanningshoofdpijn. "Stress veroorzaakt fysiologische symptomen en dat uit zich als pijn", aldus Reynolds.

Spierpijn

Ook spierpijn in het algemeen is een symptoom van werkstress. "Ons zenuwstelsel staan constant op scherp als je je niet fijn voelt op je werkplek. We anticiperen voortdurend", zo legt Reynolds uit. Maar dat is niet het enige. Reynolds merkt ook op dat stress psychische problemen kan verergeren.

Dit gevoel kan ontstaan doordat jij het gevoel krijgt dat je baas er altijd op uit is om je te pakken, wat een grote invloed kan hebben op je geestelijke gezondheid, zo legt E. Kevin Kelloway, psycholoog, uit. "Onrechtvaardigheid is een stressfactor omdat je het gevoel krijgt dat het met je persoonlijkheid te maken heeft. Wanneer je oneerlijk wordt behandeld, zegt dat in wezen dat je geen recht hebt op een eerlijke behandeling of dat je het niet verdiend om op dezelfde manier als anderen wordt behandeld.

Dit kun je ertegen doen

Maar wat kun je ertegen doen? Ook dat vertellen de experts. Zo adviseren zij dat je pauzes moet nemen. "Als we ons zenuwstelsel geen kans geven om te ontspannen, begint het op lange termijn schade te veroorzaken", legt Reynolds uit.

Daarnaast kun je ook je negatieve gedachtes omzetten in iets positiefs, aldus Reynolds. "Het is niet voor iedereen mogelijk om van baan te veranderen, maar we kunnen ons wel richten op de huidige situatie en proberen daar invloed op te hebben."

En als laatste optie kan je natuurlijk altijd weggaan bij je baan. Pfeffer zegt bijvoorbeeld dat lange werkdagen, onzekere roosters en economische onzekerheid bij banen de grootste factoren zijn die bijdragen aan een ongelukkige werkomgeving. "Je moet het onderliggende probleem oplossen, niet de symptomen", aldus Pfeffer.

Health
  • Huffpost
  • Adobe Stock