Dít is de reden dat de een vaker wordt gestoken door muggen dan de ander

Aha! 

muggen gestoken

Je kent het wel: het is zomers weer buiten, je zit nog lekker even in de avond in de tuin, maar wordt he-le-maal lek gestoken door de muggen. En dat terwijl degene naast jou nergens last van heeft. Maar hoe kan dit? Huffpost sprak een aantal experts om achter deze reden te komen.

Muggenbeten

Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat muggen bepaalde signalen van ons oppikken, waardoor ze sneller een voorkeur hebben voor bepaalde mensen als het gaat om bloed. Echter, vindt Jonathan F. Day, professor aan de Universiteit van Florida, dat hier wel meer onderzoek naar moet worden gedaan. Wel is hij het ermee eens dat muggen zich meer richten op bepaalde mensen. "CO2 is daarin wel de belangrijkste factor. De hoeveelheid CO2 die je produceert, zoals bij mensen met een hoge stofwisseling, verhoogt de hoeveelheid koolstofdioxide die je afgeeft. Hoe meer je afgeeft, hoe aantrekkelijker je bent voor deze geleedpotigen."

Nu denk je misschien, 'maar wat onderscheidt ons van niet-levende dingen die wel koolstofmonoxide afstoten?' – denk bijvoorbeeld aan auto's. Dit komt onder andere doordat wij als mens bepaalde (melk)zuren afgeven wanneer we bijvoorbeeld sporten. Wanneer deze (melk)zuren vrijkomen via onze huid, is dat hét seintje voor muggen om op ons af te gaan, zo legt Day uit.

Inzicht

Maar dat zijn niet de enige dingen waar muggen op af komen. "Muggen hebben een geweldig inzicht", zo legt Day uit. "Zo kunnen ze je bijvoorbeeld duidelijk onderscheiden van de horizon. Het is dus ook heel belangrijk hoe je gekleed bent, wil je voorkomen dat je vaak wordt gestoken. Wanneer je donkere kleren aan hebt, zul je muggen dan ook meer aantrekken omdat je dan afsteekt tegen de zon. Mensen met lichte kleuren in hun kleding zullen dan ook minder snel opvallen."

Daarnaast neemt een mug ook 'voelbare signalen' waar zodra hij op je is geland. "Lichaamswarmte is een heel belangrijk voelbaar signaal. Dat heeft te maken met genetische verschillen of fysiologische verschillen. Wanneer muggen op je landen, zijn ze op zoek naar een plek waar het bloed dicht bij de huid zit", zo legt Day uit. Wanneer je bijvoorbeeld net hebt gesport, zullen vliegen dan ook sneller richting jou gaan, aangezien je temperatuur wat hoger is dan normaal.

Levensstijl en gezondheidsfactoren

Ook levensstijl en andere gezondheidsfactoren spelen een grote rol, zo legt Melissa Piliang, dermatoloog, uit. "Als je lichaamstemperatuur hoger is, je veel beweegt en sport, of als je alcohol drinkt, ben je aantrekkelijker voor muggen. Ook zwanger zijn of overgewicht verhogen de stofwisselingssnelheid", aldus Piliang. "Als je de hele dag in de weer bent met bijvoorbeeld je tuin, en rond zonsondergang stopt om daarna een biertje te drinken, loop je zeker meer risico om gebeten te worden door muggen."

Zo voorkom je muggenbeten

Maar hoe voorkom je nou dat muggen op jou afkomen? "Een van de beste dingen om te doen is om de piekmomenten van de muggen te vermijden", aldus Day. "Er zijn maar weinig soorten die midden op de dag actief zijn. Ze zijn heel erg selectief. Bij zonsopgang en zonsondergang zie je deze 'piek'. Het kan helpen om je vroege ochtendrun om te ruilen met een after-work run."

Daarnaast adviseert Day dat je tijdens een barbecue ervoor moet zorgen dat je zo veel mogelijk bedekt bent, zodat muggen geen schijn van kans krijgen. "Ik hou van de kleding die vissers altijd aan hebben, aangezien deze muggen voorkomen. Een spray tegen muggen is ook een geweldige uitvinding. Zo geeft zo'n muggenspray je meestal minstens negentig minuten volledige dekking."

Health
  • Huffpost
  • Adobe Stock