5 Mogelijke redenen waarom het vet rond je buik maar niet weg gaat

Wil het maar niet lukken?

buikvet

Laten we voorop stellen dat er niet altijd wat mis is met buikvet hebben. Rondingen horen bij een lichaam en daar mag je trots op zijn! Maar té veel buikvet is ook weer niet goed, want dat brengt gezondheidsrisico's met zich mee, aldus hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell aan Nu.nl. Het is echter niet altijd makkelijk om van het vet rond je buik af te komen. Wil het maar niet lukken? Wij delen 5 redenen die de oorzaak zouden kunnen zijn.

Gezondheidsrisico's

Te veel vet rond je buik kan veel meer kwaad dan vet op andere plekken van je lichaam. Zo vergroot het de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2, maar ook neemt de kans op verschillende soorten kanker toe. Bij mannen heb je het dan over een buikomtrek boven de 102 centimeter en bij vrouwen een omtrek boven de 88 centimeter, legt Seidell uit. Sporten en op je suikers letten, is stap één. Maar er zijn ook andere dingen waar je misschien niet zo snel bij stilstaat.

1. Light frisdranken

Uit onderzoek van Obesity is gebleken dat mensen die light frisdranken dronken, meer aanleg hadden om vet rondom de buik te krijgen. Onderzoekers denken dat mensen die light frisdranken drinken hun bespaarde calorieën gaan compenseren door te gaan overeten.

2. Het drinken van bier

Het was al algemeen bekend dat je van alcohol snel aan kunt komen, maar uit Deens onderzoek is nu ook gebleken dat vooral het drinken van bier kan leiden tot vettoename rondom de buik.

3. Je hebt geen kleurrijke maaltijd

Als je een kleurrijke maaltijd hebt (dat betekent eentje die rijk is aan verse groentes of fruit), krijg je veel vitamines binnen, waaronder vitamine C. Deze vitamine helpt cortisol tegengaan. Cortisol is een stresshormoon dat zorgt voor vetopslag rondom de buik, en dat wil je natuurlijk niet!

4. Je bent op een vetvrij dieet

Om buikvet tegen te gaan, is het goed om (gezonde) vetten te eten, de zogeheten mono-onverzadigde vetzuren. Onderzoekers hebben aangetoond dat vrouwen die vaker deze goede vetten eten, minder buikvet opslaan dan vrouwen die helemaal geen vetten proberen te eten. Denk bijvoorbeeld aan goede vetten in avocado's en vette vis.

5. Je hebt stress of voelt je depressief

Vrouwen met teveel stress of depressieve symptomen hebben een grotere kans om vet rondom hun buik op te slaan. Dit blijkt uit onderzoek van het Rush University Medical Center. Dit zou kunnen omdat er bij stress weer het hormoon cortisol wordt aangemaakt, waardoor ook vet rondom de buik wordt opgeslagen. Bij depressieve gevoelens kan het daarentegen weer zijn dat je slechter voor jezelf zorgt, waardoor je minder beweegt en slechter gaat eten.

Bron: Health | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Health
  • iStock