Ingrediënten
Wat veel broodsoorten ongezond maakt, zijn toegevoegde suikers en conserveermiddelen. Bovendien worden veel broodsoorten gemaakt van geraffineerde granen, waardoor de meeste voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen, verloren gaan tijdens het verfijningsproces. Het resultaat is een product dat voornamelijk uit snelle koolhydraten bestaat, die snel door het lichaam worden opgenomen en schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen veroorzaken. Door broodsoorten met toegevoegde suikers en geraffineerde granen te vermijden, kun je een gezondere keuze maken en toch genieten van een plakje brood.
Volkorenbrood
De eerste broodsoort in dit rijtje zal je niet verbazen: volkorenbrood is de gezondste keuze. Dit brood wordt gemaakt van de volledige graankorrel, waardoor het de meeste vezels en voedingsstoffen bevat. Bovendien is volkorenbrood rijk aan vitamines zoals B-vitaminen, vitamine E, foliumzuur en mineralen zoals magnesium en ijzer. Het hoge vezelgehalte is niet alleen goed voor de spijsvertering, maar helpt ook bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Roggebrood
Roggebrood bevat veel vezels en heeft net als volkorenbrood een lagere glycemische index. Dit betekent dat het je bloedsuikerspiegel minder snel verhoogt. Het is ook rijk aan voedingsstoffen zoals ijzer en foliumzuur en kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht, doordat het langer een vol gevoel geeft.
Spruitgraanbrood
Een ander uitstekend alternatief is spruitgraanbrood. Dit brood wordt gemaakt van granen die eerst worden gekiemd voordat ze verwerkt worden. Het heeft een hoger gehalte aan voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine C dan traditionele volkorenbroden. Spruitgraanbrood bevat ook minder zetmeel, waardoor het gemakkelijker te verteren is, vooral voor mensen met een gevoelige maag.
Zuurdesembrood
Momenteel is zuurdesembrood razend populair, en nog gezond ook! Zuurdesembrood heeft een relatief lage glycemische index, wat betekent dat het minder invloed heeft op je bloedsuikerspiegel dan andere broodsoorten. Deze broodsoort kan ook goed zijn voor je darmgezondheid, omdat het vaak minder gist bevat en gemakkelijker te verteren is.
- Livestrong, Instagram @voedingsweetjes
- Adobe Stock