Koolhydraten de vijand? Think again!

Koolhydraten worden vaak gezien als de boosdoener in diëten. Of het nu gaat om afvallen, bloedsuikerspiegel of energie, veel mensen hebben het idee dat ze koolhydraten zoveel mogelijk moeten vermijden. Maar is dat terecht? We vertellen je alles wat je moet weten over dit macronutriënt.

koolhydraten

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn een van de drie belangrijkste macronutriënten, naast vetten en eiwitten. Ze vormen de primaire energiebron van je lichaam. Koolhydraten worden in je spijsvertering afgebroken tot glucose, wat je lichaam gebruikt als brandstof voor je spieren, hersenen en organen. Je vindt koolhydraten in voedingsmiddelen zoals brood, rijst, pasta, aardappelen, fruit, groenten en peulvruchten.

Eenvoudige vs. complexe koolhydraten

Niet alle koolhydraten zijn gelijk. Eenvoudige koolhydraten, zoals suiker en bewerkte voedingsmiddelen, worden snel door je lichaam opgenomen, wat kan zorgen voor pieken en dalingen in je bloedsuikerspiegel. Deze geven je een korte energieboost, gevolgd door een energiedip.

Complexe koolhydraten, zoals volkoren granen, groenten en peulvruchten, worden langzamer verteerd. Ze zorgen voor een gestage afgifte van energie en houden je langer verzadigd. Deze vormen van koolhydraten zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet.

Waarom koolhydraten belangrijk zijn

Je lichaam heeft koolhydraten nodig om goed te functioneren. Ze zijn cruciaal voor je hersenen, die bijna uitsluitend glucose gebruiken als brandstof. Ook voor sportprestaties zijn koolhydraten belangrijk, omdat ze glycogeenvoorraden in je spieren aanvullen. Zelfs als je probeert af te vallen, kunnen complexe koolhydraten je helpen, omdat ze je energie en verzadiging op peil houden.

Moet je koolhydraten vermijden als je om je lijn denkt?

Het probleem ligt niet bij koolhydraten zelf, maar bij de soorten en hoeveelheden die je consumeert. Het beperken van bewerkte suikers en witte granen is een slimme keuze, maar volkoren producten, fruit en groenten verdienen een vaste plek in je voeding.

Food
  • Voedingscentrum, FIT, Myprotein
  • Adobe Stock