Roken
Als je ooit zelf gerookt hebt – of misschien nog steeds rookt – weet je hoe verslavend roken is. Dit komt door het stofje nicotine. Nicotine zit van nature in tabaksbladeren en dus ook in de tabaksproducten die worden gerookt. Het zorgt ervoor dat je steeds opnieuw zin krijgt in een sigaret. Nicotine komt in je bloed terecht en bereikt snel de hersenen, waar het voor korte tijd een prettig gevoel geeft. Om dat gevoel vast te houden, moeten rokers telkens weer een nieuwe sigaret opsteken.
Daarnaast is roken ontzettend slecht voor je gezondheid. Het vergroot het risico op hart- en vaatziekten, longproblemen en verschillende soorten kanker.
Meeroken
Ook als je zelf nooit een sigaret opsteekt, maar wel in de buurt bent van rokende mensen, kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Je ademt namelijk ook de rook in, en deze bevat talloze giftige stoffen. Het is niet alleen gevaarlijk wanneer iemand naast je rookt; zelfs rook die in iemands kleding zit, kan al schadelijk zijn. Deze rook kun je ook inademen, net zoals wanneer je in een ruimte of auto bent waar regelmatig wordt gerookt.
Hoe schadelijk meeroken is, hangt onder andere af van hoe vaak je eraan wordt blootgesteld. Helaas brengt meeroken vergelijkbare risico's met zich mee als zelf roken: regelmatig meeroken kan de kans op longkanker met 20 tot 30 procent vergroten, en het risico op hart- en vaatziekten, dementie, beroertes en luchtwegproblemen neemt ook toe. Hoewel deze risico's kleiner zijn dan voor mensen die zelf roken, worden ze vaak zwaar onderschat.
Voorkomen is beter dan genezen
Wil je een rookvrije omgeving voor jezelf creëren, dan kun je je partner, vrienden of huisgenoten vragen buiten te roken. Wees je er ook bewust van dat veel rokers niet weten dat meeroken risicovol is. Door het bespreekbaar te maken kun je hen hierop wijzen.
- Rijksoverheid, KWF Kankerbestrijding, RIVM
- Adobe Stock