Fun fact: dit zijn de meest ongezonde smaken chips ter wereld

Altijd leuk om te weten, toch?

Young blonde woman eating chips potatoes sitting on sofa at home

Je neemt één handje en voor je het weet is de hele zak leeg. Jep, dat is de kracht van chips. En omdat we er zo van houden, besloten we op te zoeken wat nou eigenlijk de meest ongezonde smaken ter wereld zijn.

1. Herr’s Salt & Vinegar

Deze Amerikaanse chips zul je hier in Nederlandse supermarkten niet zo snel tegenkomen. Maar mocht je toch zo’n zilvergrijs zakje tegen het lijf lopen: laat deze dan liever links liggen. Met één zakje van 150 gram krijg je maar liefst 21% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) zout binnen. Niet heel gezond natuurlijk!

2. Lay’s barbecue

Nee, we hebben het hier niet over de populaire Lay’s Oven Baked Barbecue die je ook regelmatig in de schappen bij de AH of Jumbo ziet liggen. Maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat in het zuiden van Europa, dan heb je vast deze donkere zak met aardappelsnacks wel eens gespot. Helaas, helaas, hoe lekker de combi van chips en barbecue ook is: een normale portie heeft al de helft van de ADH aan vet. Oeiii…

3. Pringles Baconator Chips

Ook slecht nieuws voor fans van de heerlijke combi van chips en bacon. Het viel ook te verwachten met een naam als ‘Baconator’, maar ook deze chips staat hoog op de lijst smaken die je beter kunt vermijden. Als je nooit in Amerika komt, is dat gelukkig goed te doen. Deze chips is namelijk alleen daar verkrijgbaar.

4. Ruffles Original

Helaas, helaas: deze ook in Nederland populaire chips met ribbeltjes is bijzonder ongezond. Er zit namelijk heel veel vet in, en daarom kun je (hoe lekker die crunchy textuur van de ribbels ook is) deze lekkernijen beter in de schappen laten liggen.

5. Pringles Sour Cream ‘n Onion

Dit is een pijnlijke voor de redactie, maar ook onze chipsvoorkeuren moeten eraan geloven: de Sour Cream ‘n Onion van Pringles is ook één van de ongezondste chipssmaken ter wereld. En misschien vraag je jezelf al af waar dat aan ligt. Ze zijn niet bijzonder zout, niet bijzonder vettig…En daar heb je gelijk in. Maar in deze chips zit relatief veel sojaboonolie. En dat is bijzonder slecht voor je.

6. Doritos Nacho Cheese

Alsof het nog niet erg genoeg was: ook deze redactiefavoriet is dus hart-stik-ke ongezond. Maar helaas. Gigantisch hoog vetgehalte, en daardoor bijzonder ongezond.

7. Ruffles Baked Cheddar & Sour Cream

Dit is een mooi gevalletje van verder kijken dan je neus lang is. Op de voorkant van deze zakken chips prijkt namelijk met forse letters “65% minder vet”. En dan denk je dus dat je een bewuste keuze maakt, maar niets blijkt minder waar. Want hoe lekker deze chips ook is: er zit zóveel zout in dat ook deze kazige creatie een ereplekje heeft veroverd op de lijst meest ongezonde chips.

8. Cheetos Flamin’ Hot

En ten slotte deze bijzondere smaak. Deze spicy chips zul je in Nederland niet zo snel in de supermarkten vinden, maar de publieksfavoriet kom je wel vaak tegen in winkels die specialiseren in Amerikaanse snacks. Hoeveel je ook van deze heerlijke zoutjes houdt: eet ze maar met mate. Die extra scherpe smaak en onnatuurlijke kleur zijn namelijk het resultaat van een flinke lading chemische goedjes. Aiii…

Bron: Kookfans | Beeld: Adobe Stock