Experiment: hoe eerlijk ben jij als er niemand kijkt?

Tenminste... als je dénkt dat er niemand kijkt.

Experiment: hoe eerlijk ben jij als er niemand kijkt?
Wat betekent eerlijkheid voor jou? Volgens het woordenboek betekent het simpelweg 'de waarheid vertellen'. Vaak wordt eerlijkheid ook gekoppeld aan vertrouwen. Vind jij jezelf eerlijk en betrouwbaar? En hoe eerlijk ben je als er niemand kijkt? Honest ging het experiment aan met voorbijgangers. Bij de Honesty Store, een onbemande kraam met drankjes, krijgen voorbijgangers de keuze om wel of niet te betalen. Wat zou jouw keuze zijn? En zou die anders zijn als je weet dat het geld naar het goede doel gaat? 
 

Het experiment

Voor het experiment reisde Honest biologische ijsthee af naar Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Den Bosch. De kraam met ijsthee werd geparkeerd en onbemand achtergelaten. Voorbijgangers kregen de keuze: pakken ze een drankje en lopen ze door zonder te betalen, of betalen ze netjes en doneren ze daarmee een euro aan kinderen die opgroeien in armoede? In de video zien we twijfelende voorbijgangers en mensen die voorzichtig een flesje uit de schappen pakken. Waar de één zonder treuzelen zijn portemonnee pakt, doet de ander alsof zijn neus bloedt en loopt zonder blikken of blozen verder na het pakken van een flesje. 
 

 

De uitslag 

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de uitslag van dit experiment? Wij wel! We zijn razend benieuwd hoe eerlijk wij Nederlanders nou eigenlijk zijn. Hoeveel mensen kiezen ervoor te betalen? Is er een groot verschil tussen de vier steden? En doneren mannen vaker of toch vrouwen? Dit zijn de meest opvallende resultaten: 

Amsterdammers zijn het gulst

Op een zondagmiddag in het nazomer zonnetje op de NDSM-werf bleken Amsterdammers in een gulle bui. 83 procent was bereid een euro te doneren aan het goede doel in ruil voor een flesje Honest. Rotterdam kwam op de tweede plaats met 61 procent en in Leeuwarden doneerde 48 procent. In Den Bosch waren ze het minst gul en doneerde slechts 26 procent. Wat een groot verschil met onze hoofdstad! 
 
Mannen of vrouwen?
Mannen en vrouwen in Amsterdam, Den Bosch en Leeuwarden bleken even vaak bereid om een donatie te doen. In Rotterdam waren de mannen significant minder vrijgevig dan de vrouwen. Slechts 42 procent van de mannen doneerde een euro in vergelijking met 78 procent van de vrouwen. Ai, mannen van Rotterdam, dat kan eerlijker!
 
55+ers of studenten?
 
Waar studenten er in de meeste steden vandoor gingen zonder te doneren, waren het voornamelijk de 55+ers die bereid waren om een klein bedrag te doneren aan kinderen in armoede. Geen verrassende uitslag, studenten staan erom bekend vaak krap bij kas te zitten, in tegenstelling tot 55+ers die vaak wat ruimer in het geld zitten. Toch bleek in Amsterdam de jongere generatie met 84% net iets vaker te doneren dan de 55+ers waarvan 81% een euro doneerde aan het goede doel. Way to go, studenten van Amsterdam! 
 
De gemiddelde score 
 
Het gemiddelde van de vier steden was 55 procent, wat betekent dat net wat meer dan de helft van de Nederlanders een klein bedrag doneerde in ruil voor een gratis drankje. Een verrassende uitslag, vinden wij. We hadden verwacht dat er een groter percentage van de voorbijgangers 1 euro zou doneren aan het goede doel. Een kleine prijs voor eerlijkheid, toch? De redacteuren van Happy in Shape zijn er unaniem over eens: wij zouden voor de ijsthee betalen. Ga eens bij jezelf na: zou jij een bedrag doneren? Of zou je toch een drankje pakken en zonder te betalen weglopen?