4 x lekkere en gezonde wereldkeukens

Inspiratie nodig voor een lekkere maaltijd? Probeer iets van deze gezonde wereldkeukens!

4 x lekkere en gezonde wereldkeukens

Griekenland

De Mediterrane keuken staan erom bekend dat deze gezond is; boordevol olijfolie, verse vis en veel groente. Hoewel men snel denkt aan Spaanse of Italiaanse gerechten, biedt Griekenland een oase aan gezonde specialiteiten. Naast de typische Mediterrane ingrediënten vind je ook veel granen, noten en olijven terug in gerechten. Het land van de Gyros en Baklava heeft ook tal van lekkernijen die je prima elke dag kan eten. Denk bijvoorbeeld aan Tzatziki. Met slechts Griekse yoghurt, komkommer, knoflook en olijfolie is deze dip van origine gezond, wat het een prima tussendoortje maakt. Ook sardientjes zijn een specialiteit in Griekenland. Je kan ze langs de kust voornamelijk gefrituurd vinden, maar wanneer je ze op de traditionele manier eet; gegrild met een beetje olijfolie of rauw met citroensap vormen ze een heel gezond voorgerecht. Ben je opzoek naar een extra bron van antioxidanten? Probeer dan eens de heerlijke Dolmades. Deze appetizer komt voor in veel Midden-Oosterse keukens en ook de Grieken hebben hun eigen draai eraan weten te geven. Er zijn veel varianten op dit gerecht, maar in essentie is het rijst, kruiden en vlees gerold in wijnbladeren. Vooral de bladeren zelf zijn erg gezond. Deze worden al eeuwenlang medicinaal gebruikt voor verschillende aandoeningen. Ze bevatten zo’n tien keer meer antioxidanten dan druivensap of pulp en vormen een goede bron van eiwitten, calcium en vitaminen. Kortom, wanneer je wegblijft van de gefrituurde snacks vind je in de Griekse keuken een prima gebalanceerd dieet.

Japan

We hebben het vast allemaal wel een keer gehoord; de Japanse keuken is gezond. Nu lijkt het bijna een stereotype te worden, maar toch is het echt waar. Met hun verse vis, gefermenteerde producten, veel groenten en groene thee hebben Japanners een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld. Hoewel rijst een groot onderdeel van de Japanse keuken is, wordt vis in nóg meer maaltijden vertegenwoordigd. Inwoners consumeren zo’n 70 kilogram aan vis per jaar, wat 12% van ‘s werelds visconsumptie is. Ook zijn de meeste gerechten rijk aan groenten. Gemiddeld eten ze twee keer zoveel groente als Nederlanders, denk hierbij aan boerenkool, broccoli, kool en zeewier. Begin je avondeten met een heerlijke miso soep, geniet vervolgens van een stuk heerlijke verse vis met ingemaakte groente en rijst (of sla de rijst over, mocht je op je calorie- en koolhydraat-inname letten) en neem een groene thee om het diner af te sluiten. Gedurende de dag zin in een snack? Gekruid zeewier is het perfecte tussendoortje!

Noorwegen

Wederom een land dat draait om vis, vis en nog eens vis. Dit kan gerookt, gezouten, ingelegd en gedroogd zijn. In Noorwegen eten inwoners misschien iets minder vis dan in Japan, maar met een jaarlijkse hoeveelheid van zo’n 50 kilogram is dit nog steeds het dubbele van de jaarlijkse inname van Nederlanders. Naast vis is de Noorse keuken ook zo gezond omdat ze echt van het land eten. Ingrediënten komen uit de lokale omgeving en worden niet in hoge mate bewerkt. Aardappelen, wortelgroenten en een stukje vis of vlees is dagelijkse kost. Hoewel dit in Nederland ook nog vaak thuis op het menu staat, zijn de producten in Noorwegen vaak nog puurder dan in Nederland. Let je op je gewicht, sla dan de aardappelen over. Ook aan te raden is roggebrood of knäckebröd met een klein plakje Brunost; een bruine geitenkaas, heerlijk voor het ontbijt.

Nederland

Misschien zou je bij gezonde gerechten niet direct aan de keuken van ons eigen kikkerlandje denken. Zit je op een terrasje dan vliegt de bittergarnituur namelijk al om je oren en ook aardappelen en brood worden doorgaans niet als #healthfood gezien.

Toch zijn er veel voorstanders voor het Nederlandse dieet en hier valt wat voor te zeggen. De trend van ‘eten als grootmoeder’ wordt steeds populairder. Een goede portie gevarieerde groente, een aardappeltje en een stukje vlees of een bordje andijviestamppot is zo ongezond nog niet. Volgens arts Hendrik Cammu krijgen we op deze manier alles binnen dat we nodig hebben; ‘het is een zetmeel- en eiwitbron en groenten en fruit zorgen voor de nodige vitamines, mineralen en water’. Probeer je af te vallen? Dan is elke dag een portie stamppot misschien niet het beste idee, maar vooral de Nederlandse manier van eten is een goede houvast. Traditioneel gezien werd er drie keer per dag gegeten met weinig tussendoortjes. Een goed ontbijt met havermoutpap om de dag te beginnen, een sneetje rogge- of speltbrood tijdens de lunch en een bord vol groente met een stukje vis of vlees kan voor velen het lichaam al ‘resetten’ en de goede weg op helpen. Maar voor elke keuken geldt; geniet met mate!

Lees ook: 5 voedingswaren die je ouder doen lijken