Een gezonde glimlach: 5 do’s en don’ts

Hoe creëer je een gezonde mondflora? Vijf dingen die je niet én juist wel moet doen.

Een gezonde glimlach: 5 do’s en don’ts

In je mond leven bijna 100 miljard bacteriën. Gelukkig zijn ze niet allemaal slecht: een groot deel beschermt je mond juist tegen gaatjes en ontstekingen. Evenwicht tussen goede en slechte bacteriën is daarom belangrijk. Hoe creëer je een gezonde mondflora? Vijf dingen die je niet én juist wel moet doen.

DON’TS

1/ Frisdrank

Frisdrank is, net als vruchtensap, een echte balansverstoorder in je mond. Zelfs suikervrije frisjes kunnen de goede bacteriën tegenwerken en dan nemen de slechte bacteriën de overhand.

2/ Suiker

We weten het heus wel: suiker is niet best voor je tanden. De tandarts riep vroeger al dat je als kind niet zoveel mocht snoepen. Snoepjes zijn niet alleen grote veroorzakers van tandplak, maar hebben ook een schadelijk effect op je mondflora. Suiker zorgt er namelijk voor dat de slechte bacteriën (de veroorzaker van gaatjes) zich kunnen vermeerderen.

3/ Stress

Heb je een drukke periode? Grote kans dat je mondflora uit evenwicht raakt. Door stress en spanning ga je onregelmatiger en ongezonder eten. Bovendien is er een verband tussen stress en een droge mond. Door het speekseltekort kunnen de goede bacteriën minder goed functioneren. Stresssymptomen verstoren je mondflora direct. Denk bijvoorbeeld aan irritaties in je mond door een verminderde weerstand, nagelbijten en wangkauwen.

DO’S

1/ Let’s go (more) vegan

Groenten, fruit, noten, bonen en tofu zijn je grootste vriend. Groenten en fruit bevatten veel vezels, een voedingsbron voor beschermende bacteriën in je mond. Als je voldoende plantaardige voedingsstoffen in je dieet verwerkt, werk je niet alleen aan een gezonde mond, maar ook aan een gezond en fit lijf. Dubbele winst, we like!

2/ Natuurlijk poetsen

Een standaard tandpasta kan parabenen, SLS schuimmiddel en triclosan bevatten. Naast slechte bacteriën kunnen die ook de goede bacteriën verwijderen. Een tandpasta zonder parabenen, triclosan en SLS schuimmiddel is daarom aan te raden. Een voorbeeld hiervan zijn de tandpasta’s van Zendium. Dit Deense tandpastamerk is bekend vanwege de milde fluoride tandpasta’s met natuurlijke enzymen en proteïnen. Zendium introduceert nu Zendium Extra Fresh. Hiermee houd je je mond niet alleen gezond, maar ook lekker fris.

Door Suzanne Meeuwissen