Als ontbijt heb je de keuze uit allerlei opties; ga je bijvoorbeeld voor een broodje, wat crackers of toch yoghurt? Laatst onthulden we welk ontbijt de beste keus is als je wilt afvallen, maar wat nu als je – hoewel je echt wel weet hoe belangrijk het is – weleens de eerste maaltijd van de dag overslaat?
De Duitse University of Hohenheim besloot uit te zoeken hoe je lichaam reageert wanneer je je ontbijt skipt. Wat hierbij vermeld moet worden is dat het om een kleinschalig onderzoek gaat, met slechts zeventien proefpersonen. Deze volwassenen werden drie dagen gevolgd terwijl ze iedere dag een ander voedingspatroon volgden. De eerste dag lieten ze het ontbijt achterwege, de tweede dag werd de lunch overgeslagen en op dag drie kregen de proefpersonen geen avondmaaltijd. Na iedere dag werd er bloed afgenomen en wat bleek? Er waren niet veel verschillen, maar op de dag dat het ontbijt werd overgeslagen waren het glucoseniveau en de insulineresistentie hoger, wat het risico op ontstekingen verhoogt.
Dat is niet het enige. Bij mensen die hun ontbijt overslaan, zou het lichaam vetreserves afbreken. Maar – zo benadrukken de wetenschappers – dat is niet meteen goed nieuws. Het zou namelijk je stofwisseling in de war kunnen brengen, wat óók weer kan leiden tot ontstekingen.
Het belang van ontbijten is al langer een punt van discussie en er wordt regelmatig onderzoek naar gedaan. Zo beweerde een eerdere studie dat ontbijtende mensen minder risico lopen op een hoge bloeddruk en verhoogd cholesterolniveau, maar verder onderzoek kon dit niet bevestigen. Meer onderzoek is volgens veel wetenschappers dus wel nodig, maar vooralsnog slaan we nooit meer een maaltijd over.
Yoghurt als ontbijt kan goed zijn voor je mentale gezondheid
Bron: Marie Claire Beeld: iStock