Waarom je altijd precies op tijd wakker wordt in de trein

Aha!

Waarom je altijd precies op tijd wakker wordt in de trein

Na een lange dag pak je de tram, metro of trein naar huis en voor je het weet dommel je in slaap. Wonder boven wonder word je echter wel (bijna) altijd op tijd wakker, maar hoe voelt je lichaam dat nu aan? Het is (nog) niet wetenschappelijk bewezen, maar doktoren hebben er wel verschillende theorieën over.

Volgens Dr Marc I. Leavey – een arts uit Maryland – en Dr Ronald Chervin –  neuroloog aan een slaapstoorniscentrum in Michigan – zijn er drie mogelijke oorzaken voor het feit dat je nooit aan het einde van je treintraject pas wakker wordt. Ze onthullen ze aan NY Mag en wij kunnen ze je natuurlijk niet onthouden.

1/ Je slaapt minder diep dan je denkt

“Je herinnert je pas dat je tijdens het slapen even wakker bent geworden als je lang genoeg wakker was”, legt Chervin uit. Zo zou je ’s nachts ook weleens wakker worden, terwijl je de volgende ochtend in de veronderstelling bent dat je doorgeslapen hebt. De kans zit er volgens de arts dus dik in dat je bij ieder tussenstation wakker wordt, even checkt of dit de stop is waar jij eruit moet maar al gauw weer in slaap valt. Daardoor ben je dat aan het einde van de rit zo weer vergeten, waardoor jij denkt dat je ‘toevallig’ wakker bent geworden bij het goede station.

2/ Je innerlijke klok

Als je iedere dag rond hetzelfde tijdstip de wekker zet, zal je op een gegeven moment merken dat je je wekker bijna niet meer nodig hebt – te danken aan je biologische klok. Volgens de artsen kan dit ook gebeuren als je in de trein zit; je lichaam zou kunnen wennen aan de afstand die je aflegt met de trein en zou precies kunnen weten hoelang je kunt slapen.

3/ Je pikt onbewust veel informatie op

Vlak voor ieder station hoor je de stem van de conducteur door de trein galmen. Of je nu wakker bent of niet, vaak pik je de informatie toch op. “Terwijl je slaapt vangen je hersenen toch nog bepaalde informatie op”, aldus Chervin. Onderzoekers hebben bijvoorbeeld aan weten te tonen dat slapende mensen sneller reageren op hun eigen naam dan wanneer iemand anders zijn naam wordt geroepen.

'Uitslapen in de weekenden maakt slimmer en slanker' >

Bron: Science of Us | Beeld: iStock