Zweer jij bij de pil of heb jij liever geen omkijken naar je anticonceptie en heb je daarom een spiraal? Beide middelen hebben zo hun voor- en nadelen. De nieuwste negatieve ontdekkingen over de hormoonspiraal? Het zou de aanmaak van stresshormonen stimuleren en vrouwen die het anticonceptiemiddel gebruiken hebben meer kans op een hogere hartslag.
Volgens een schatting gebruikt 12 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 45 jaar een spiraal als anticonceptiemiddel; dit percentage neemt jaarlijks toe. Best logisch: je hoeft niet iedere dag te denken aan de pil die je zou moeten slikken én hij kan vijf jaar blijven zitten.
Naast die voordelen zou het hormoon dat de spiraal afgeeft alleen in de baarmoeder worden afgegeven. Volgens onderzoekster Lurate Aleknaviciute van de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC is dat laatste echter niet helemaal waar. Zij deed onderzoek onder 210 vrouwen om deze conclusie te kunnen trekken. “Uit onze studie blijkt nu dat deze aanname niet correct is”, legt ze uit aan RTL Nieuws. “Vrouwen moeten daarom op de hoogte worden gesteld dat de effecten van het hormoonspiraaltje niet uitsluitend lokaal zijn en dat de verhoogde stressrespons mede door de effecten van het hormoonspiraaltje op de hersenen ontstaat.” Zorgelijk, want langdurige stress kan psychische aandoeningen als gevolg hebben.
Ook de hartslag van vrouwen met een hormoonspiraal ligt hoger dan bij vrouwen die de pil slikken of niets gebruiken; en wel meer dan tien slagen per minuut hoger. Gaan deze effecten meespelen in jouw overweging?
Kuiltjes in je onderrug? Dit zegt het over je seksleven >
Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock