Wil je productiever zijn? Verander van werkplek

Kun jij je moeilijk concentreren op kantoor? Krijg je amper werk verzet? Verander dan eens van werkplek.

Wil je productiever zijn? Verander van werkplek

Kun jij je moeilijk concentreren op kantoor? Krijg je amper werk verzet? Verander dan eens van werkplek: ga in een café zitten of werk af en toe thuis. 

Japanse onderzoekers van de Yamaguchi universiteit kwamen erachter dat een open kantoorruimte helemaal niet zo goed is als we denken. Het lijkt gezellig, omdat je collega's in de buurt hebt, maar productief is het allesbehalve.

Intellectuele productiviteit daalt

De onderzoekers voerden een proef uit waarbij enkele personen opdrachten moesten uitvoeren op een computer. Op de achtergrond klonk zacht geroezemoes over niet belangrijke zaken en over werkgerelateerde dingen. Uiteindelijk bleek dat de proefpersonen minder productief waren als er op de achtergrond over werkgerelateerde onderwerpen werd gesproken. De intellectuele productiviteit daalde met vijftig tot zestig procent als ze gesprekken goed konden volgen. 

Verander van werkplek

Het beste is dus om af en toe van werkplek te wisselen. Probeer bijvoorbeeld eens in een café te werken of vraag of je een paar dagen thuis mag werken. Is dat geen mogelijkheid? Sluit jezelf dan af: doe oordopjes in of zet een koptelefoon op. 

Lees ook:

Bewezen: mensen die vroeg slapen verdienen meer geld

6 tekenen van slaaptekort

Beeld: iStock, bron: nina.be