Lopen met een app is niet zo gezond

De Technische Universiteit Eindhoven deed onderzoek naar sport-apps. Wat blijkt: deze apps houden rekening met je prestaties, niet met je gezondheid.

Lopen met een app is niet zo gezond

De Technische Universiteit Eindhoven deed onderzoek naar sport-apps. Wat blijkt: deze apps houden veel te veel rekening met je prestaties en geen rekening met je gezondheid.

Steven Vos, hoogleraar sport- en bewegingsbeleid van de Fontys Sporthogeschool, zegt zelfs dat loopapps meer kwaad dan goed doen. Zeker als je nog niet veel ervaring hebt met lopen. 

De meeste apps gaan alleen na hoeveel er gelopen wordt en houden te weinig rekening met het rustig opbouwen van trainingen om blessures te voorkomen. Door te veel te focussen op prestaties ontstaan er blessures, zeker bij mensen die weinig sportervaring hebben. 

Meer, beter en sneller

De hoogleraar zegt dat de apps zich te veel richten op meer, beter en sneller. Maar iedereen heeft zijn eigen trainingsaanpak nodig. 

Sportapps negeren die verschillen en benaderen iedereen op dezelfde manier. De prestaties staan centraal, niet datgene wat het beste is voor de sporter. 

De hoogleraar vertelt dat hij bezig is met het bouwen van een app, genaamd INSPIRUN, waarbij sporters een gepersonaliseerd schema krijgen. Wanneer deze app beschikbaar zal zijn, is nog niet duidelijk. 

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron: nina.be