9 voedingsmiddelen die je op de verkeerde plek bewaart

Appels in de woonkamer, eieren in de koelkastdeur? Think again! Déze 9 voedingsmiddelen bewaren we vaak op de verkeerde plek.

9 voedingsmiddelen die je op de verkeerde plek bewaart

Denk jij precies te weten waar je je voedingsmiddelen moet bewaren? Appels in de woonkamer, eieren in de koelkastdeur? Grote kans dat je ernaast zit. Déze 9 voedingsmiddelen bewaren we vaak op de verkeerde plek.

1. Citrusvruchten

We leggen ze graag op een mooie fruitschaal in het oog, maar citrusvruchten horen eigenlijk in je koelkast te liggen. De reden: eenmaal geplukt, worden citrusvruchten niet rijper. Bewaar je ze buiten de koelkast, versnel je het rottingsproces zonder enige kans op zoeter fruit. Hetzelfde geldt voor: ananas, watermeloen, granaatappel, kersen, bessen (aardbeien zijn ook bessen!) en vijgen.

2. Avocado’s

Heb je een rijpe avocado? Bewaar hem dan in de koelkast om rotten te voorkomen. Is je avocado nog hard en wil je hem snel laten rijpen? Bewaar hem dan in een afgesloten papieren zak, samen met een appel of banaan. Door het ethyleengas dat uit de appel of banaan vrijkomt, zal je avocado veel sneller rijp zijn.

3. Eieren

Gezien de eierbakjes die standaard in je koelkast zitten, zou je denken dat de koelkastdeur een mooie plek is voor je eitjes. Maar dat blijkt (juist!) niet zo te zijn. Doordat de deur open en dicht gaat, fluctueert de temperatuur hier teveel voor rauwe eieren. Het beste bewaar je je eieren dan ook op de koudste plaats in je koelkast: op de middelste schap.

4. Bloem

Waar je je bloem ook bewaart, zorg er ten eerste voor dat je het in een luchtdichte pot doet zodat er geen vocht bij kan (en laat het dus niet in de zak zitten waar je het in koopt!). Bewerkte bloemsoorten, zoals witte bloem, kun je vervolgens op een donkere, droge plek bewaren. Bloem van volkoren granen, zoals boekweitmeel, kun je veel beter in de koelkast bewaren. De vetten in deze bloemsoorten worden namelijk veel sneller ranzig.

5. Gemalen lijnzaad

Ook gemalen lijnzaad bevat veel vetten die snel ranzig kunnen worden. Daarom is het belangrijk je lijnzaad zelf te malen en vervolgens in de koelkast te bewaren. Zo bewaar je alle goede vetten optimaal. 

6. Appels

Weer zo’n fruitsoort die we graag op een schaal leggen. Maar wil je je appels lekker crispy houden, doe je er goed aan ze in de koelkast te bewaren.

7. Tomaten

Zijn je tomaten al rijp en zelfs een beetje zacht of melig aan het worden, bewaar ze dan in de koelkast. Zijn je tomaten echter nog hard en niet mooi rijp, bewaar ze dan op het aanrecht. Zo worden ze vanzelf lekker zoet.

8. Noten

Ja, het is heus: de beste plek om noten te bewaren is in de koelkast. Bewaar ze in een luchtdicht, hersluitbaar zakje of een pot met een deksel, zodat er geen vocht bij kan. Doordat de vetten in de noten zo minder snel ranzig worden, gaan de noten veel langer mee.

9. Broccoli

Leg jij je broccoli gewoon vanuit de supermarkt in de koelkast neer? Grote kans dat de steel binnen een dag of twee al slap is. Als je je broccoli vers en knapperig wilt hebben, zet je de stronk rechtop in een vaasje water, net als je met een bos bloemen zou doen (zorg ervoor dat de roosjes zelf niet onder water staan). Vervolgens zet je het vaasje in de koelkast en ziezo: knapperige broccoli, zelfs nog na 3 dagen.

Lees ook:

Beeld: iStock