Hoe makkelijk je gewicht verliest is niet genetisch bepaald

Gaat afvallen maar moeizaam bij jou? News flash: je kunt je genen hier niet de schuld van geven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Hoe makkelijk je gewicht verliest is niet genetisch bepaald

Gaat afvallen maar moeizaam bij jou? News flash: je kunt je genen hier niet de schuld van geven. Oftewel: hoe makkelijk je gewicht verliest is niet genetisch bepaald. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van New Castle.

Je genen kunnen er wél voor zorgen dat je meer aanleg hebt voor zwaarlijvigheid en een grotere kans hebt op obesitas. Zo wegen mensen met de risicovariant op het zogenoemde ‘FTO-gen’ gemiddeld 3 kilo meer dan mensen zonder de risicovariant op dat gen. Tegelijkertijd hebben zij 70 procent meer kans op obesitas. Maar de Britse onderzoekers ontdekten dus dat het 'obesitas-gen' géén invloed heeft op hoe makkelijk je gewicht verliest.

Voor het grootschalige onderzoek werden de gegevens van meer dan 9000 volwassenen met overgewicht verzameld. Deze mensen deden wereldwijd mee aan verschillende, willekeurige gewichtsverliesprogramma’s. Uit de resultaten bleek dat iedereen even makkelijk gewicht verloor – ongeacht de samenstelling van hun genen.

Hoe je DNA er ook uitziet: wie beter gaat eten en meer gaat bewegen, valt hoogstwaarschijnlijk af. Dat geeft hoop!

Lees ook:Bron: New Castle University, beeld: iStock