5 regels voor een gezond ontbijt

Met deze 5 tips maak jij binnen no-time een gezond ontbijt.

5 regels voor een gezond ontbijt

Het is belangrijk om je dag te beginnen met een gezond ontbijt. Het zet de darmen in werking en geeft je energie om de dag te beginnen. Weet jij waar een goed ochtendmaal aan moet voldoen?Toch zijn er nog mensen die het overslaan, omdat ze juist meer honger hebben na het ochtendmaal. Herkenbaar? Volgens voedingsdeskundige Keri Gans eet je dan het verkeerde ontbijt. Ze geeft 5 tips:

1. ProteïnenCornflakes met melk klinkt als een goed ontbijt, toch? Graan en zuivel bij het ontbijt is inderdaad een goede basis, maar vaak wordt de melk niet opgedronken. Proteïnen verteren langzamer dan koolhydraten, dus zonder ruime hoeveelheden krijg je snel weer trek. Houd je niet van melk? Eet een eitje bij je ontbijt.

2. VezelsHoe meer suiker in je ontbijt, hoe sneller het verteert en meer honger je krijgt. Onthoud: In ontbijtgranen moet minstens vijf gram vezel zitten en altijd meer vezel dan suiker. Voeg chiazaad of vlaszaad toe voor extra veel vezels.

3. VettenEen maaltijd zonder vet zorgt ervoor dat je binnen een uur weer zin in eten krijgt. Een ontbijtje met vetvrije (Griekse) yoghurt, granen en bessen klinkt best gezond, maar het is beter om toch (gezonde) vetten in je ochtendmaal op te nemen. Keri Gans adviseert om óf yoghurt met twee procent vet óf noten toe te voegen om een hongergevoel te voorkomen.

4. PortieHoewel een stuk fruit een handig on-the-go ontbijtje is en veel vezels, vitaminen en mineralen bevat, is het niet genoeg om door te kunnen gaan als een ontbijt. Ga ervoor zitten en consumeer een maaltijd van 300 tot 400 calorieën om écht verzadigd te worden.

5. TijdstipEen uur na het wakker worden is het beste tijdstip om te ontbijten. Hoe langer je wacht, hoe meer honger je krijgt: waardoor je juist meer trek krijgt. Zodra het tijdstip van je ontbijt en lunch dichtbij elkaar liggen, wordt het steeds lastiger om een vol gevoel te krijgen.

Bron: HuffingtonpostBeeld: Sanoma